Dag 264-265 -Utflykt till Robben Island och hejdå till Nisse

I går var vi på Robben Island för att se fängelset där många politiska fångar satt fram tills början på 90-talet. De mest kända fångarna var apartheidmotståndare som fängslades på 60-talet, däribland Nelson Mandela,.

På ön guidades vi av en före detta fånge och som besökare serveras vi på så sätt både förstahandsfakta och känslor, ett bra koncept. Vi såg först fängelset till fots och turen gick bl.a. till den cell som Mandela satt i. Därefter åkte vi buss runt ön och gjorde olika stopp, vid bl.a. stenbrottet där Mandela straffarbetade i 13 år. De första åren bröts sten enbart för att sysselsätta och trötta ut fångarna. Senare utnyttjades stenarna för att bygga öns infrastruktur.

Kolla in grottan till vänster på bilden från stenbrottet. Där satt de politiska fångarna under lunchen och diskuterade politik. Det förekom isolering och tortyr på ön, men det var också en miljö där fångarna utbildade varandra genom politiskt arbete, högläsning av nyheter och universitetsstudier på distans.

Utöver att turista har vi nu städat ur bilen, packat om, kollat igenom alla paper och slutligen sagt hejdå till Nisse. Han har i dag överlämnats till Duncan från African Overlander som ska se till att han kommer ombord på ett lastfartyg nästa vecka. Nisse beräknas ankomma till Rotterdam i mitten/slutet på augusti. Att vara billös känns lite som att gå på stan utan handväska, mobil och barn. Naket med andra ord.

lastfartyg

Containerfartyg på väg in till Kapstaden.    

1 tanke på “Dag 264-265 -Utflykt till Robben Island och hejdå till Nisse

  1. Peter

    Tak for jeres fantastisk spændende og fængslende historier fra jeres eventyrlige rejse. Jeg har læst jeres jeres indlæg op ved aftensmaden stort set hver dag hjemme hos familien. Når jeg ikke har læst har mine drenge spurgt efter nyt.
    At det er ved at være slut er for os som at have læst en afsinding spændende bog eller fulgt med i en serie på TV uge efter uge, og så vide at næste kapitel eller næste afsnit er det sidste og man tænker – Nej det kan da ikke slutte nu – der må komme en sæson eller en bog mere. Men samtidig giver det jo mening den måde jeres rejse slutter på i det sydligste Afrika. Hvis den skal fortsætte er det på et nyt kontinent, på en ny rejse og i et nyt eventyr. Det har været en kæmpe fornøjelse at følge med i jeres rejse og at læse jeres dagbøger – tak fordi i gav jer tid til at dele jeres eventyr med os – tak for oplevelsen. Nyd resten af rejsen og sommeren. 3 ugers ferie er i kikkerten 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s