Dag 261-263 Sanningen om vithajarna utanför Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden

Jörgen har tidigare dykt mycket i både norden, Asien och Afrika. Med späckhuggare i nordnorge och med hammarhajar i Röda havet. Så självklart ville han se vithajarna utanför Kapstaden på nära håll. Det visade sig dock att man faktiskt inte dyker ner. Man snorklar i en bur. Han kom över besvikelsen och bestämde sig för att boka en tur. Men nu ska ni höra! Första firman han var i kontakt med sa att nej, vädret var för dåligt. Jörgen sneglade upp på den blå vindstilla skyn med förvåning. Nästa firma slingrade sig om anledningen till varför de inte heller kunde arrangera någon tur. Den tredje firman var ärlig: Vithajarna har försvunnit! Mannen berättade att förra året försvann vithajarna för första gången under en period från vattnen utanför Kapstaden. Anledningen var att späckhuggare hittat hit och helt enkelt jagat bort vithajarna. Det dröjde ca 4 veckor innan hajarna vågade sig tillbaka igen. I år har det hänt tre gånger. Nu är det 2 veckor sedan det senast siktats vithajar i de vatten utanför Kapstaden där det normalt kryllar av dem. Han ursäktade sina kollegors lögner med att de försöker rädda sina firmor från att gå i konkurs, branschen har så klart problem till följd av de försvunna djuren. Hans teori var att det är den globala uppvärmningen som är anledningen till späckhuggarnas nya beteende. Och det låter väl troligt.

Som tur är finns det mycket annat i Kapstaden att underhålla både stora och små med. Science center var en succé.

Vi har kört ut på Godahoppsudden, tittat på vilda pingviner och varit på shoppingtur i waterfront.

Det är billigt att äta ute i Kapstaden. Det är erbjudanden överallt ”barnen äter gratis”, ”halva priset på revbensspjäll på måndagar” osv. I går drack vi cocktail och åt sushi för halva priset på en fin restaurang i centrum. Uppskattningsvis är det knappt halva priset jmf med att äta/dricka ute i Malmö.

3 tankar på “Dag 261-263 Sanningen om vithajarna utanför Kapstaden

 1. Lars Tilly

  Hej!
  Jag har följt eran resa med spänning! Helt fantastisk upplevelse! Min fru är ifrån Somerset West ost om Kapstaden. Vi bor där nere 4-6v/år och har gjort nu i många år. Som djurgalen och hajintresserad så har jag följt debatten angående vithajarna i området med spänning.
  Späckhuggare kommer in då och då på deras födostråk och tar sällan vithajar men det händer.
  De är ute efter valungar samt framför allt sälarna.
  Säl är som bekant vithajens basföda så därav krockar hajen och späckhuggaren ibland.
  Att skylla detta på den sk globala uppvärmningen är dock ytterst tveksamt och det tror jag definitivt ej är skälet. Späckhuggaren är ett oerhört klokt djur som lär sig hela tiden samt hittar hela tiden på nya lösningar. Hajen går mera på nedärvd instinkt. Hajarna vid seal Island utanför Strandfontain är där endast i mängd när sälungarna börjar söka egen föda. Det är då de kända hoppande hajarna kända från b.la BBC är i farten. Min svärfar fick en hoppande och sprallande sådan i sin 5,5meters eka på 70-talet……allt gick tack och lov bra både för både hajen och gubben.
  Om ni önskar ”dyka” med vithajar så är det Gansbaai eller Kleinbaai rättare sagt som gäller.
  När det sedan gäller vithajens migration så är det endast de yngre mindre hajarna som är mer stationära. De stora stannar mycket sällan på ett och samma ställe någon längre stunder.
  Hajar som märkts i False Bay har 9 månader senare påträffas utanför Australiens kust…..
  Min fru påtalade att ibland så skjuter de av en massa säl på öarna, då populationen växer alldeles galet fort och tömmer bukten på fisk. När de gör de så brukar hajarna försvinna pga att födan försvinner men de är snart tillbaks igen.
  Dock har populationen utav vithaj ökat rejält sedan SA som första landet i världen total förbjöd jakt/fisket efter detta makalösa djur.
  Mvh/ Lars

  Gilla

  Svara
 2. Maria Zetterdahl

  Vad intressant men sorgligt med vithajarna. Nu har han en anledning att åka tillbaka till Kapstaden, så han får simma med dem. Så roligt det har varit att få följa er resa och grattis till att ha nått målet! 😊🌞💪

  Gilla

  Svara
 3. Bengt-Göran

  Hej! Kul att läsa om att ni gör också allt det där som vi gjorde när vi var där i våras.
  Skeppar ni hem bilen?
  Ännu ett tack för allt ni har delat med er!
  Bengt-Göran

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s