Förberedelser

Många förvånas över att planeringen och förberedelser kan konsumera så mycket tid.

Så vad gör vi egentligen? 

Beställer ett campingbord. Vaccinerar mot gula febern. Skriver en annons för uthyrning av huset. Startar en blogg. Kör ut bilen till mekanikern i Svedala. Funderar på däckdimensioner. Söker sponsorer. Gör en budget och sparplan. Går en kvällskurs i franska. Tränar offroadkörning. Säger upp dagisplats. Köper färjebiljett till Rostock. Vaccinerar mot hepatit a och b. Läser på om Marocko. Undersöker vilka betalkort som har lägst uttagsavgift i Afrika. Beställer solpanel. Funderar över hur många par strumpor som ska packas. Beställer reservdelar till bilen. Försöker fixa problem med skilje-reläet. Snickrar och syr ett packsystem till bilen. Läser en bok om tropiska infektionssjukdomar. Ansöker om tjänstledighet. Läser på om vårt första resmål Berlin. Diskuterar däcktryck. Installerar extraljus och extra tuta på Nisse. Beställer mer prylar. Installerar el i tältet. Köper en markis. Skaffar en livförsäkring. Planerar in en semestervecka i Marocko med Lene och Ann i november. Läser på UDs rekommendationer. Säger upp fritids. Skaffar 12v laddare till all elektronik. Vaccinerar mot rabies 3 gånger. Har möte med banken. Möte med BFGoddrich marknadschef norden. Installerar extra batterisystem. Kopierar värdepapper. Beställer och läser lonelyplanet västafrika. Ansöker om visa-kort hos forex. Hämtar bilen på verkstaden i Svedala. Beställer LED-ficklampor. Ansöker om ny dagisplats till nästa år. Bygger ett takräcke till tältet. Köper ett 12v kylskåp. Hämtar ut alla prylar vi köper på posten. Skriver kontrakt till uthyrning av huset. Lär oss terrängkörning från youtube-filmer. Packar ihop hela huset. Undersöker om det är avluftningsslangar på diffarna. Startar en facebooksida. Felsöker strömläckage bland batterisystemen. Drömmer oss bort i en bildsökning på Atlasbergen. Ansöker om Carnet de Passage. Spänner upp en tvättlina inne i bilen. Blir intervjuad av Blekingsk lokaltidning. Vaccinerar mot meningokocker. Installerar markis. Kör ett flyttlass till förrådsbolaget i Helsingborg. Kör ut bilen till verkstaden igen. Rostskyddsbehandlar underredet. Bygger en köksbänk. Beställer kartor. Blir intervjuvad av radio. Installerar en GPS. Räknar på vår budget. Avslutar saker på jobbet. Läser på om säkerhetsläget i Mauretanien. Bygger en hållare till sandstegarna. Köper ännu mer campingprylar. Köper en barnförsäkring. Beställer autogiro på allt. Läser resebloggar för inspiration. Servar bilen. Längtar efter att få sova i tält. Ansöker om internationella körkort. Beställer passfoton. Installera en ”tracker”. Köper solglasögon. Anmäler tillfällig adressändring. Bestämmer vilka kläder som ska packas på minimalt utrymme för 10 månader (AAAARGH!!!) Möte med skolan för att planera Haralds läxor för året. Monterar en snorkel på Nisse. Funderar på hur mycket kontanter vi ska ha med oss. Beställer kontanter. Drar om delar av elsystemet i bilen för att bli av med strömläckaget. Funderar på om man ska köra Hippie, Cowboy eller Australian look. Beställer färjebiljetter till Marocko. Skriver ut ett reseapotek. Kollar in spa-möjligheter i Marrakech. Läser om Västsaharas sandstränder. Köper en tryckkokare. Vaccinerar mot tuberkulos. Installerar en extra stor bränsletank. Kollar upp sevärdheter i Kamerun. Säljer Saaben. Sammanfattar planeringen i excellark. Pratar om huruvida vi ska sova i Prag, Alperna eller Munchen på väg genom Europa. Bekymrar oss för konstiga ljud från bakvagnen. Läser om Safari i Namibia. Packar bilen. Ansöker om dubbla pass. Kör ut bilen till Svedala IGEN. Klurar på hur många liter vatten vi måste ha med oss. Lär oss laga bröd i en stekpanna. Köper 5 st luftfilter. Letar efter vaccinationspapper som kommit bort i flyttkaoset. Testar malariamedicin på barnen i 3 veckor. Kollar upp visumregler för drygt 20 länder och kontaktar några ambassader. Köper ett nytt skiljerelä sedan det första gått sönder. Packar ihop alla våra tillhörigheter i lådor och flyttar ur ett hus.

Vi har ca 2 timmar över per dygn till allt fixandet. (Eftersom vi båda jobbar heltid, tar hand om hus, trädgård och 2 barn. Vi tränar, försöker träffa våra vänner och strävar efter 6-7 timmars sömn per natt)

Emellanåt är det stressigt! Men för det mesta är det förbannat kul att reseplanera och fixa!

 

 

15 tankar på “Förberedelser

 1. Åke P.

  Hej !
  Bra att ni är förutseende att fixa dagisplats till nästa år 😄.
  Men att ni är ofta på verkstaden i Svedala , är det något som är standard från Nissan som strular , eller nåt ”externt” ?

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej Åke!
   De flesta turer till Svedala har inte varit för att fixa problem, utan för att montera nya grejer (extra stor tank, batterisystem, solceller, snorkel, extraljus, kompressortuta, extra bränslefilter, etc). Eftersom bilen står parkerad på gatan är det begränsat vad jag kan göra hemma. Men på verkstaden i Svedala kan jag fixa lite samtidigt som den riktiga mekanikern också jobbar på bilen.
   De problem vi haft har varit omkring batterisystemet, det har läckt ström både här och där sen det blev installerat för ett år sedan. Igår beställde jag ett nytt skiljerelä som jag hoppas löser problemet.
   /Jörgen

   Gilla

   Svara
 2. Elise

  Alltså jag är så imponerad att ni hinner och orkar med allt parallellt med jobb och vardag! Orken kommer väl från själva grejen, att ni ska ut på världens äventyr, men ändå!! Hatten av-;)

  Gilla

  Svara
 3. Elise

  Alltså jag är så imponerad att ni hinner och orkar med allt parallellt med jobb och vardag! Orken kommer väl från själva grejen, att ni ska ut på världens äventyr, men ändå!! Hatten av-;)

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tack Elise! Vi hade inte orkat köra på i detta tempo ett halvår till. Men nu ser vi ett slut på det. Och för det mesta är det ju enormt kul med alla förberedelser! Det ger energi!

   Gilla

   Svara
 4. annettejuhlin

  Jag kan tänka mig att ni får extra energi nu inför resan, ungefär som när man är förälskad och orkar dubbelt så mycket som vanligt och sover hälften så mycket 🙂 Att planeringen tar tid är lätt att förstå, inför en sådan resa som ni skall göra. Jag tycker att det tar mycket tid att planera en vanlig treveckors road trip i betydligt enklare länder att resa i än vad ni skall göra. Lycka till!

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Elisabeth

  Mycket är det, men vad spännande. Jag kommer följa er även om jag inte kommenterar varje dag. Jag har länkat från vår blogg: husbilen-ellen.blogspot.se Hoppas det är ok, annars får ni säga till.

  Gillad av 1 person

  Svara
 6. FREEDOMtravel

  Jag förstår att det är mycket förberedelser! Folk undrar ibland om vi förberedde mycket inför vår Europa runt-resa. Jag brukar säga att det var väldigt mycket förberedelser här hemma (säga upp jobbet, hyra ut båten, fixa med försäkringar och betalningar, sälja bilen osv osv, by the way så disputerade jag ju någon månad innan vi reste också… ). Själva resan hann vi knappt förbereda 😉

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Exakt så är det!! Ser fram emot att bli klar med allt här hemma och komma iväg. Då ska vi läsa på om alla spännande resmål. Vår väg genom Europa och Marocko har vi lite koll på. Men sen ska vi till länder där jag varken vet vad huvudstaden heter eller vilka turistattraktioner det finns. Tur vi har mycket tid undervägs att förbereda resten av resan😊 Att du disputerade månaden innan är ju helt galet👊💪👍

   Gilla

   Svara
 7. Tinka

  Planeringen är halva nöjet😉😉
  Nyss hemkommen från tvåveckors roadtrip i Namibia kan jag nog lova att när ni väl kommer dit kommer ni tycka att ni kommit till vägarnas himmelrike. Jmf med många andra ställen jag varit på i Afrika är vägarna förvisso grus men i väldigt bra kvalitet, nästintill utan trafik vare sig av bilar eller andra transportmedel.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Åh så spännande!😊😊😊 längtar med spänning efter dina Namibiainlägg. Minimal trafik och fina vägar låter bra. Ja planering är roligt! Om än lite stressigt precis nu. I morgon ska vi släppa allting och gå på bröllop. Trevlig helg till dig också!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s