Vilka däck blev det?

Uppföjlning på senaste veckans inlägg Val av däck, där vi pratade om vilka däck vi skulle välja till bilen. Valet stod mellan BFGoodrich All-Terrain T/A KO2 i 285/75r16 och BFGoodrich Mud-Terrain T/A KM2 i den smalare och marginellt högre 255/85r16. All-Terrain (KO2) är bättre på hårda underlag medan Mud-Terrain (KM2) har grövre mönster som (precis som namnet antyder) lämpar sig bättre för lera. Efter ett riktigt bra samtal med BFGoodrich produktexperter förra veckan föll valet på: Båda två!

Vi får ett set om 5 st All-Terrain T/A KO2 att köra på ner genom Europa. Precis innan vi bordar färjan över till Marocko kör vi in på en verkstad och byter till nya Mud-Terrain T/A KM2. Känns nästan för bra för att vara sant! Vi kommer visserligen köra en del asfalt i Afrika också, men inte 200 motorvägsmil i sträck, mestadels på tyska Autobahn. Men hela vår resa i Afrika kommer alltså att köras på Mud-Terrain KM2 i dimensionen 255/85r16. Valet var inte alls självklart och här är ett par av de saker vi diskuterade med BFGoodrich:

# Tuffhet. Jag trodde att eftersom KM2 har grövre mönster och är mindre lämpligt för asfalt är det också mer resistent mot punkteringar och andra haverier i terrängen. Men tydligen gör de tjockare sidoväggarna (jämfört med föregångaren KO) i kombination med det bredare mönstret (jämfört med KM2) att KO2 är ett minst lika ”tufft” och tåligt däck.

# Livslängd. Jag trodde att mindre gummi i marken på KM2 betydde kortare livslängd. Men fick lära mig att livslängden var ungefär likvärdig mellan de två däcken. 4000 mil  under tuffa förhållanden ska utan problem klaras på ett set om 5 däck som roteras. 

# Prestanda på olika underlag. Det stämmer att All-Terrain (KO2) däcket är lite bättre på de flesta underlag, medan Mud-Terrain (KM2) däcket har avsevärt mycket bättre prestandan i just lera. Och det är i leran jag tror vi kommer möta de största utmaningarna under vår resa.

Det var prestandan i lera samt att KM2 finns i en smal och hög dimesion som passar på våra fälgar som fällde avgörandet. Att den produktexpert på BFGoodrich som vi pratade med har jobbat med support-bilarna till Dakar-rallyt (som liknar Nisse i både vikt, konstruktion och användningsområde) och varmt rekomenderar KM2 gör inte valet svårare:-)

/Jörgen

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s