Dag 160-161. Idioterna på stranden

Efter fyra kördagar vaknar vi morgonen den 22 Mars äntligen upp till ljudet av vågor som slår in mot en kritvit sandstrand. Vi såg spår efter elefanter i sanden när vi slog läger kvällen innan och i havet nära kusten ska det finnas valar, delfiner och späckhuggare.
barnen i Gabon medel
Vi spanar ut över vattnet och njuter av morgonen fram till Harald ropar nerifrån marken: ”Här ligger telefonen”. Det har spöregnat halva natten och telefonen är stendöd. Efter några timmar av torkande och återupplivningsförsök börjar det sjunka in vad det innebär. Om det var en enda pryl som inte fick gå sönder så var det telefonen.
Vi kan nu INTE:
# Använda appen IOverlander med vilken vi planerat de nästa veckorna av vår resa (inkl koordinaterna vi ska träffa Mike&Jen nu på fredag)
# Betala de räkningar som ska betalas i slutet av varje månad.
# Flytta pengar till kontot det Visa-kort vi använder för att ta ut pengar är kopplat till, eller göra övriga bankärenden i Sverige.
# Identifiera mig med danska nem-ID och därmed göra min danska deklaration eller bankärenden i Danmark.
# Skicka SMS och hålla kontakten med övriga overlanders vi träffat eller planerar att träffa.
# Komunicera via whats-up, skype, facebook, messenger, etc.
Telefonen måste ha trillat ner från tältet när jag var ute och kissade Thea någon gång under natten. Men det grundläggande felet ligger i att vi inte har varit försiktiga nog och skapat rutiner för hur vi ska ta hand om telefonen. Vi har behandlat den som man behandlar en telefon hemma. Den har legat i fickan, eller mellan sätena i bilen, eller i tältet, eller någon annanstans. Den har används till allt från klocka, ficklampa, alarm till tidtagarur och kamera. Detta i en miljö som är sandig, våt, dammig, varm och allmänt ogästvänlig mot elektronik. Till skillnad från t.ex. trackern är en Iphone inte gjord för att överleva i en sådan miljö. Vi visste hur vital telefonen är för oss och skulle naturligtvis haft en strategi för att vara säkra på att den skulle hålla hela resan. Sett i backspegeln skulle vi nog faktiskt haft två telefoner. Vi har redundans när det gäller väldigt mycket annat som är viktigt, men just telefonen tyckte vi konstigt nog att det var nog med en. Så här sitter vi, på en paradisstrand utan en människa i närheten (och definitivt inget internet) och funderar på vad vi ska göra nu. Vi ska igenom ett par små städer innan vi ger oss in i de båda Kongo’na, men erfarenheten säger att det är svårt att hitta internet. Och när man väl hittar det är det ostabilt och extremt långsamt (vilket är anledningen till att de är så få bilder i inläggen nu för tiden).
Det första problemet är hur vi ska hitta platsen där vi ska möta Mike&Jen. Lyckligtvis kan vi skicka sms via satellit med trackern och förhoppningsvis får Mike täckning någon gång innan fredag och kan skicka koordinaterna vi ska träffas på. Vi har internetbank på datorerna, men det kräver en förhållandevis stabil internetuppkoppling och utan mobilt bank-ID (som var på telefonen) är det begränsat vad vi kan göra. Omedelbart ser det ut som den första stad vi kommer till där vi på allvar kan angripa problemen det innebär att telefonen gått sönder är Luanda, Angolas huvudstad. Dit är det uppskattningsvis ??? mils körning på några av de sämsta vägarna på hela resan.
Det är så typiskt att efter att ha korsat halva Afrika är det största missödet hittills på resan att jag tappar telefonen i en vattenpöl!
/Jörgen

10 tankar på “Dag 160-161. Idioterna på stranden

 1. Louise

  Åh nej!!!! Men jag är ändå rätt trygg med att ni lyckas fixa det på något sätt, ni med er otroliga problemlösningsförmåga… Följer med stor spänning och håller alla tummar och tår.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej Louise! Tack! Det viktigaste med bank osv har vi löst. Det mindre viktiga som whatsap och skype får vi väl lära oss att leva utan i 3 månader… Hur går det med husletandet? Blir vi grannar i Kulladal? Hälsa Seb! Kram

   Gilla

   Svara
 2. Dan Martensson

  Lägg den i en påse med ris i solen. Kanske det kan fungera. Riset tar åt sig fukten bra men det kan ta ett par dagar

  Gilla

  Svara
 3. Harald

  Låter bra mycket trevligare än att pendla på Öresundsbron. Inte många krokodiler där men en och annan passkontrollant fortfarande.
  Njut!

  Gilla

  Svara
 4. Mormor Lene

  Hoppas det löser sig på något sätt med en ny telefon eller att det med riset fungerar.
  Härligt att höra att alla har det bra och det är skönt vid havet☀️😎😃
  PS: Har Ni ingen ändringar i deklarationen kan jag skicka in de svenska. (Har kommit i pappersform med posten) DS
  +En bild på de danska ”nøglekort” går att fixa pr mail📧📬

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej! Telefonen er stendöd! Men men… skal se om vi köber en ny her i Angola eller klarer os uden til vi kommer til Malmö. Vi må pröve at downloade skype til computeren i stedet for så vi kan snakke sammen. Ved ikke hvor god höjtaleren er men det må vi jo så pröve. Mailer dig ang. nöglekort og deklaration. Hentede pakken fra dig i går og er så glad for at have ladder til computer og e-bog igen. Det var lidt surt at ikke have varken fungerende computer, läseplade eller telefon. KNUS

   Gilla

   Svara
 5. Annika Isgar

  Hej!
  När detta når min inbox den 5/4 kan jag se på tracker-tjänsten att ni klarat djungelkörningen i Kongo och pilen visar att ni är i Luanda…förhoppningsvis en ny telefon rikare och de flesta problem lösta. I Malmö tuffar vardagen på. Där hög tid att plantera mina potatishinkar och trädgården skriker på vårstädning innan kirskålen tar över det hela. Vi har haft några underbara dagar med riktigt varmt vårväder och det händer mkt i naturen.
  Krama om varandra från oss och ha det gott på era fortsatta äventyr.
  Annika o co.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej fina familjen! Vad härligt det låter med vårsol och potatishinkar. Vi är mycket riktigt i Luanda och har det bra alla 4. Sitter nu och kämpar med en långsam internetuppkoppling för att lägga upp det vi skrivit senaste veckorna om vår vackra och minnesvärda färd genom Kongo. Kramar

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s