Dag 75-80 -Gott nytt år från Bissau

Bissau. För 5000 CFA (75 kr) per natt har vi fått lov att slå upp tältet i trädgården till ett hotell. Här finns få hotellgäster och vi har den fina trädgården och poolen nästan för oss själva. Jag har tidigare ägnat en del tid att fundera över svårigheten att hitta sovställen i länder utan campingplatser. Ja, t.o.m. oroat mig lite. Det här med att snällt be om lov att parkera på ett schystare hotel och få tillgång till deras fasciliteter utan att behöva betala för rum är ett fantastiskt koncept. Vi får god hjälp av appen iOverlander. (vi är alltså inte sponsrade av denna app om någon skulle börja misstänka det, jag är bara väldigt förtjust!)

Två dagar tidigare hade vi bestämt att mötas igen med våra nyfunna svenska vänner på  restaurangen Papa Loca.  Det är en ovan känsla att bestämma träff med några människor som man sen inte kan nå i en stad man aldrig varit förut (ingen telefontäckning alls i Guinea Bissau). Men det funkade lika bra nu som det gjorde på 90-talet, kl 18 sågs vi på restaurangen som med pizza, grillad kyckling och tropisk caprinha blev an favorit både för barn och vuxna. Dagen efter var det poolhäng hos oss.papaloca

Mamma Rebecka guidade mig i djungeln av tyger på marknaden och hos skräddaren som sydde upp min första afrikanska klänning (för 75 kr). Tygerna här är fantastiska. Färgglada och stormönstrade. Och så klart billiga, 15 kr metern. Nästa gång ska jag våga mig på något mer färgglatt. Mamado (du får rätta min stavning om du läser detta) har sina systrar i Bissau och vi fick smaka hans systerdotters stekta ris med fisk och kyckling. Det är kul både ur ett kulturellt och praktisk perspektiv att träffa människor med lokalkännedom.

familjen-bohlin

Rebecka och Mamado med barnen Hedda (16), Erik (11), Malcolm (6) framför sitt hus tillsammans systerbarn, Jörgen, Harald och Thea. 

Nyårsafton. Efter en drink i familjens nybyggda hus åkte vi tillsammans till centrum. De ryktades om att gatorna stängdes ner och att det skulle bli livemusik och dans i rondellerna. Och ja, det stämde. Inga fyrverkerier och inte mycket fylla. Fokus var i stället på musik och dans. Väldigt många barn på gatan och som de kunde dansa!

nyarsfest

Nyårsfest i en rondell. (Den stora kameran fick stanna hemma)

Lite business har det också blivit för oss här i Bissau, med besök på ambassader. På Guineas ambassad löste det sig ganska enkelt. Dock med en ambassadör som plötsligt var inlagd på sjukhus och inte kunde skriva under och i stället för ett besök blev det fyra. Stackars Jörgen tog hand om hela den processen inklusive bilköer till centrum medan Thea, Harald och jag hängde vid poolen.

På Nigerias ambassad blev det först ett ”kanske”. Det andra besöket fick Jörgen sköta själv. Jag var så sjukt irriterad på ambassadören att jag högst sannolikt hade börjat mucka och berätta vad jag ansåg om hans resonemang på ett högst barnsligt sätt. Jörgen skötte det galant men det blev ändå ett klart NEJ! ”Kör hem till Sverige och skaffa visum och kom sen tillbaka”.

Nästa Nigerianska ambassad besöker vi i Conakry i slutet på veckan. Blir det ett nej går vi vidare till Malis ambassad för att sedan ta oss till Bamako för den Nigerianska ambassaden där, det ska visst vara ett ganska säkert kort och senast förra veckan hörde vi om några overlanders som fick positivt besked därifrån.

I morgon bitti kör vi österut mot Salthino. Där ryktas om vattenfall med ”naturliga jacuzzi”. Sen väntar Guinea. I vår guidebok, Lonely Planets ”Westafrica”, står det 3,5 sidor om Guinea. Författaren skriver att det inte är lönt att lista sevärdheter, hotell osv eftersom så få människor besöker landet. Vi har kollat in kartan och det ser ut att finnas regnskog, en del floder med färjeöverfart och en bergsplatå. Det ska nog bli kul:-)

God fortsättning!

5 tankar på “Dag 75-80 -Gott nytt år från Bissau

 1. Elise Evaldsson

  Hej hela familjen! God fortsättning!! Tack för att ni låter oss alla följa med på er fantastiska resa. Läser varje inlägg och förundras, fascineras, imponeras och gläds åt vad ni får uppleva och hur det måste svetsa samman er som familj! Stora kramar

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tack Elise och god fortsättning till dig och familjen. Ja vi får verkligen vara med om mycket och än så länge bara positivt. Hoppas ni haft en skön jul. Har hört rykten om att det kommit en del snö nu. Stor kram och hälsa alla!

   Gilla

   Svara
 2. nils-åke hansson

  Vist klarade man sig utan telefon slutet 60 och 70 tal. Men allt har blivit enklare. Så kommer man till ställen där det inte fungerar som man är van då blir det jobbigt. Intressant att träffa folk med lokal anknytning.

  Gilla

  Svara
 3. Anonym

  GOD FORTSÄTTNING på det nya året. Ni verkar ha det hur bra som helst förutom vissa ambasadbesök…är fortfarande avundsjuk på er. Jag hade fått plats i bilen mellan Harald och Thea. Eller hur.. i Linköping väntas snö och runt -15 grader så njut av poolhäng och solsken.
  Kramar i massor från Ann

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s