Dag 174-180, Nisse säger ifrån

I boken Africa Overland står det: ”The few travellers who manage to get in to Angola from the DRC…”  Så när vi ankom till Luanda d. 4 april på självaste ”Peace Day” (där man firar att det är 15 år sedan inbördeskrigets slut) kände vi oss lite speciella.  Vidare läser vi i våra guideböcker om stora klyftor, korruption, världens dyraste stad och hög kriminalitet. Med andra ord har vi minimala förväntningar på Luanda. Det kan vara så att vår referensram förskjutits under resans gång, men vi anländer till en stad som påminner mer om en europeisk storstad än annan någon afrikansk stad vi varit i. Skyskraporna sträcker sig upp mot himlen och vi campar gratis på Yacht-klubbens parkering med en fantastisk vy över skylinen. Vi hade tänkt stanna max två nätter, men efter 6 nätter är vi fortfarande här. Varför?

På Mount Cameroon fick Nisse många smällar och har efter det varit lite ostadig i framaxeln. I Douala (Kamerun) balanserade vi höger framhjul och det hjälpte lite. Sen har det succesivt blivit värre och vi bestämde oss för att få det kollat i Luanda. I Angola rullar det många Nissa Patrol och i Luanda finns en stor Nissan återförsäljare/verkstad. Chefen är mycket tillmöteskommande och när Nisses underrede synas framkommer det att vi böjt båda stagen som håller framaxeln på plats. Ingen på verkstaden har någonsin sett det tidigare och ingen vet om det faktiskt innebär ett problem. Reservdelar är också problematiskt att skaffa fram. Hjulinställningarna är i alla fall helt skeva och efter att de rättats till provkör jag Nisse. Det känns som problemet försvunnit och vi beslutar att köra vidare med de böjda stagen.

Den 7 April rullar vi österut mot några vattenfall som ska vara väldigt vackra. Angola är stort, glesbefolkat och fyllt av vacker natur. I och med att visum är väldigt svårt att få är det dessutom i stort sett fritt från andra turister. Med andra ord en dröm för overlanders som oss. Vägen är fin i början men efterhand börjar pottholes’en komma. Efter första riktiga smällen wobblar Nisse okontrollerat kors och tvärs över vägen. Jag tar det lite lugnare men problemet blir snabbt värre och snart kan vi inte köra mycket över 50km/t utan att bilen går i självsvängning. Uppe i fart känns det nästan som att framaxeln ska lossna från bilen. 70km från vattenfallen (300km från Luanda) bestämmer vi oss för att vända tillbaka.  Sent på kvällen återvänder vi trötta och slitna till Luanda och tar in på ett hotell. Dagen efter är en lördag och allt visar sig vara stängt. Vi spenderar helgen med att växla pengar, åka på sightseeing och besöka ett badland.

Hälften av barnen uppskattade militärhistoriska museet. Badlandet ”Giraf” var en succé!.

Måndag morgon står vi utanför Nissan verkstaden när de öppnar. Chefen blir inte överförtjust att se oss igen men Nisse blir undersökt omedelbart. Efter lunch kommer domen. Den levereras på portugisiska och jag förstår inget mer än att reservdelar flygs in under eftermiddagen och jag ska komma tillbaka imorgon. Så nu håller vi tummarna att Nisse blir frisk av operationen imorgon tisdag.

/Jörgen

 

 

7 tankar på “Dag 174-180, Nisse säger ifrån

 1. Åsa

  Min kollega var i luanda för två veckor sedan på en nostalgisk tripp. .Han träffade sin fru där där för 48 år sedan – samma år jag föddes. Då hade staden 400000 invånare uppskattningsvis, – nu 8 miljoner!! Lycka till med bilen!

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Som jag förstår det har Luanda varit ganska förskonat under krigen och väldigt många har därför flyttat (flytt?) dit från övriga delar av landet. Angola är ett underbart land med så fina människor. Speciellt alla ni som kan Portugisiska borde överväga en resa dit 🙂

   Gilla

   Svara
 2. Maria Zetterdahl

  Vilket häftigt land Angola verkar vara! Man skulle inte gissa att luanda hade skyskrapor och yacht-klubb. Synd att det är knepigt att få visum. Vill de få dit turister är det ju inte riktigt rätt väg att gå!

  Önskar er fortsatt god tur och hoppas bilen håller hela vägen! ☉😊

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Angola är helt fantastiskt, ett land jag vill återvända till! Sen finns det mycket problem, med korruption och även andra saker såsom landminor. Luanda ska ha problem med kriminalitet men den veckan vi var där var det inget vi tänkte på. Bilen mår bättre nu! Kram

   Gilla

   Svara
 3. Ingemar

  Stackars Nisse. Klart att han kryar på sig! Tur att ni var relativt nära en mekaniker och att ni har en sund inställning till stress management i dessa situationer. Hm, man borde kanske sikta på att segla till Angola, marinan ser ju flott ut. Kör försiktigt!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s