Dag 128-133 -Bilresa genom Nigeria till ”Hotell Mårtensson” i Calabar.

(Ledsen för lång tid mellan uppdateringarna. Har haft radioskugga i bergen i Nigeria och efterföljande inget internet i västra Kamerun till följd av politiska konflikter. Vi sitter i skrivande stund på en strand i Kribi och käkar cocosnöt och har det hur bra som helst. Tack till alla som hört av er, er oro är obefogad men den värmer)

Sen vi påbörjade vår resa genom Afrika har vi förhandlat. Om fruktpriserna, med tulltjänstemännen, på ambassaderna, om köttpriserna på marknaden, med guiderna, med poliser, med campingägare osv. Våra första 2 timmar i Nigeria var också en lång förhandling.

För min del var det första stoppet tullmyndigheten. Jag fick börja med att förklara att nej tack jag är redan gift och nej jag har varken presenter eller pengar till er. När det väl var på plats började de uppföra sig nästan professionellt och allt gick smidigt. Nästa stopp var immigrationspolisen. Två män gick igenom alla papper noggrant. Polischefen kliade sig sedan länge på hakan, bläddrade i sin kalender och gav oss till slut 20 dagar i Nigeria. Egentligen räckte det, vi tänkte inte stanna så länge, men det var en principfråga. Vårt visum, som vi kämpat så hårt för, var nämligen giltigt i 60 dagar (för kännedom så gäller det antal dagar som står på visumet inte om immigrationspolisen säger annat. I Ghana hade vi visum för 1 månad men vid gränsen förlängdes det till 2 månader, utan att vi efterfrågade det. Dagsformen hos den som är i tjänst verkar vara avgörande. Vi har inte testat det men säkert är pengar under bordet också en möjlighet att påverka). Förhandlingen om vår vistelselängd i Nigeria slutade med att vi fick 35 dagar.

Under tiden växlade Jörgen pengar på svarta marknaden. Efter 2 timmars förhandling fick vi till slut en bra kurs för våra euro. Efteråt stoppade växelkillen våra euro i fickan och körde iväg på sin moppe med polischefen som jag just förhandlat visumlängd  med. Var de kompanjoner?

Poliskontrollerna i Nigeria var många till antal men inte så hemska som vi befarat. De flesta var proffsiga och ett fåtal efterfrågade presenter. Många imponeras att vi kört hela vägen från Sverige och vill fota oss och höra mera. De är ofta uttråkade och pratglada. Vi vill bara vidare och det är en avvägning hur länge man snackar och ställer upp på foton. Maktbalansen är inte helt jämnlik när de står med sina uniformer, spikmattor och AK47:or. Men som sagt, nästan alltid trevliga och aldrig hotfulla.

Mannen i mitten var ganska påträngande, tog upp sin revolver när han öppnade dörrarna in till oss med sina kollegor och efterfrågade presenter. Han blev glad när jag bad att få ta en bild på honom. Vi fick ta om den 3 gånger innan han blev nöjd med hur mössan satt. Polisen på bilden till höger var trevlig. Han bytte om till en ren vit tröja för att låta sin kollega foto honom med oss.

Vi hade långa kördagar och ett par hotellnätter medan vi jobbade oss mot Calabar, vårt första mål i Nigeria.

Calabar

Calabar är vackert beläget i ett floddelta på kullar och omgiven av regnskog. 

Dan, en svensk kille bosatt i Nigeria, hade via svenska medier hittat vår blogg och bjudit in oss till sitt och flickvännen Lydias hem. Riktigt kul att få en personlig  inbjudan till Calabar! Vi utnyttjade deras gästfrihet till fulla och stannade 4 dagar. Utöver att köra oss runt och visa upp Calabars sevärdheter samt att komma med värdefulla biltips lagade Dan också grym mat. Det bjöds bl.a. på rökt gris, långtidsmarinerad (10 dagar:-) )nötstek och gräddsås med svamp.

I Calabar finns en SPAR (alltså matbutiken) och vi kunde bunkra upp med knäckebröd, muslie, ost och andra godsaker.

Tack Dan och Lydia! Och ett extra tack till rottweilerna Boris och Rolex som tålmodigt stod ut med att vistas i sovrummet delar av dagarna pga våra barns närvaro.

12 tankar på “Dag 128-133 -Bilresa genom Nigeria till ”Hotell Mårtensson” i Calabar.

 1. Dan Martensson

  Kul att allt går väl samt djungel vistelsen med aporna var bra. Bara att titta in om ni får för er att köra tillbaka till Sverige ha ha. Gött att få prata svenska i några dagar samt gott sällskap med go mat och vin i massor. Lycka till med resten av resan.

  Gilla

  Svara
 2. Anonym

  Skönt att läsa om era bravader igen och höra att allt är på topp. Jag har saknat era inlägg som alltid är lika roliga att få ta del av. Ha gott.
  Kramkalas till er alla
  Ann

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tack! Vi njuter och har det väldigt bra. Vi börjar närma oss ekvatorn och den riktigt tropiska regnskogen och det är verkligen vackert (och intressant när regnskurarna kommer, intensivt!!). Stor kram från oss alla 4

   Gilla

   Svara
 3. Annika Isgar

  Härligt att läsa detta! Ni har ju skämt bort oss med relativt täta inlägg så litet orolig var jag allt. Men det är fint att höra att ni har och har haft det bra hela tiden. Här i Malmö börjar vi ana vår. Härligt soligt idag om än något blåsigt. Bosse och Sofia fredagsfirade med att montera studsmattan över hålet i trädgården. Så nu är vardagsmotionen räddad.
  Många kramar och varma hälsningar till er alla från oss alla.
  / Annika o co

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Vad härligt det låter att våren kommit till Malmö. Barnen saknar sin studsmatta. I dag har de träffat en spansk familj här på stranden som använder en turkos badboll att studsa på. Den är väldigt tjockväggad och så gräver de ner den halvt i sanden så den ligger still och använder den att studsa på. Kreativt och snällt att de låter våra barn testa. Kram till hela familjen.

   Gilla

   Svara
 4. Nils-Åke Hansson

  Har faktiskt väntat med spänning på detta inlägg. Vad trevligt att få en inbjudan i ett helt främmande värd. Och bli visad runt. Ha det fortsatt bra
  Har haft två fina dagar med sol här i Helsingborgs trakten.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej! Ja det var väldigt kul att få en inbjudan. Nigeria blev en positiv upplevelse tack vare vår vistelse i Calabar och Afi Mountain. Härligt att våren kommit till Skåne 🙂

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s