Dag 110 -Vår första muta

Fredag den 3 Februari. Vi har hittills klarat oss igenom alla polis/militärkontroller och gränspassager utan att betala en muta. En resolut attityd i kombination med gott om tid att vänta har fungerat. Det ändrades idag.

Vi är på väg att hämta ut våra visum till Benin. Accra är en stor stad och rusningstrafiken i kombination med dålig lokalkännedom innebär att vi har bråttom om vi ska hinna hämta ut dem innan ambassaden stänger för helgen. För att komma in i filen för att svänga vänster kör jag två hjul upp över en refug. Jämfört med andra trafikförseelser jag gjort  (och framför allt sett andra trafikanter göra) sen vi kom till Afrika är det en petitess. En lätt överviktig och mycket arg polis kommer springande mot oss. I vanliga fall hade jag hanterat situationen bättre, men idag är jag trött, stressad och dessutom har jag ju gjort fel (den svenska moralen är ett gissel i sådana här lägen). Polismannen får direkt övertag i diskussionen/bråket som följer och jag hamnar i försvarsställning. Han känner min svaghet och går på ännu hårdare. Det här är ett fruktansvärt brott, en skymf mot honom personligen, mot Ghana och dess skattebetalare (ironisk med tanke på hur saken slutade). Jag är tvungen (han har våra papper) att köra med till polisstationen. Ida ger sig av för att hitta en taxi och försöka hinna hämta ut vår visum och polismannen sätter sig på hennes plats.

På väg till polisstationen frågar jag vad som kommer att hända när vi kommer dit. Han svarar att bilen kommer att beslagtas och jag kommer att kallas till rätten för att fastställa och betala mina böter i nästa vecka. Eftersom bilen innehåller hela våra liv för tillfället och vi planerar att lämna Accra i helgen överger jag principerna och frågar om jag inte kan betala böterna nu istället. Polismannen svarar att han är en väldigt snäll och förstående man som kan hjälpa mig ur knipan jag satt mig i. Sen börjar vi förhandla om vad det ska kosta. Min förhandlingssituation är usel och jag får ge honom 600 Cidi (drygt 1200 sek) i kontanter. Efter det hoppar han ut, jag kör till ambassaden, hämtar ut visumen med 5 minuter till godo, möter Ida (vars taxichaufför inte haft en aning om var Benins ambassad låg, och kört i cirklar).

När jag tänker tillbaka på det är det flera saker som stör mig. Det känns fel att bryta principen att inte betala mutor och dessutom var det ju en personlig kamp mellan honom och mig som jag förlorade. Nu efteråt vet jag inte ens om det någonsin var aktuellt att köra till polisstationen och få bilen beslagtagen, eller om det var en bluff från hans sida. Om jag hade fått en ny chans hade jag gjort följande: Gått ur bilen direkt när jag såg honom komma springande. Mött hans skrikande med ett lugnt, korrekt och överlägset tonläge. Totalt nekat till att jag gjort något fel och bett om hans legitimation samt nummer till hans närmsta chef. Det hade gett mig ett bättre läge. Ida skulle åkt iväg och vi andra skulle väntat ut honom (vi stod mitt i en mycket trafikerad väg). Man lär sig, men det var en dyr läxa. Både för själen och plånboken.

/Jörgen

8 tankar på “Dag 110 -Vår första muta

 1. Lene

  Ja, shit happens! Det er altid så nemt at være bagklog. Jeg syntes det er flot, at I har klaret jer så langt med fasthed og tålmodighed uden at betale bestikkelse endnu.

  Pas på hinanden
  LeneØsterbro

  Gilla

  Svara
 2. Dan Martensson

  Det kommer mera. Vid muta ska det vara små pengar. Ja dom kan ta bilen till polis stationen och släppa ut luften ur däcken men bästa sättet är att bara sitta kvar o trötta ut dom. Fråga om deras familj. How was your night. How body.wetin happen. Osv för det mesta brukar dom tröttna efter ett tag. Kopiera alla papper samt körkort o pass och visa bara kopior då kan dom inte göra så mycket. Och ha extra kopior i massor. Slut frågor

  Gilla

  Svara
 3. Amanda

  För fem år sedan spenderade jag tre månader i Ghana som volontär! Vi kom aldrig vinnande ur situationer med polisen trots att vi inte gjort något fel. De hittade på orsaker och krävde inprincip pengar eller hotade med polisstationen. Vi betalade och försökte skaka av oss det efteråt även om att ge en muta går emot allt man egentligen tror på. Jag vet inte hur länge ni stannar i Ghana men rekommenderar att åka till Kakum Nationalpark, det finns ett litet hus uppe i ett träd där man kan spendera natten. Det ligger i närheten av Canopy Walk (hängbroar mellan träden). I Kasoa ligger det ett svenskt ägt barnhem (Great Andoh) som Emelie Kanter driver. Jag tror att de tar emot besök om man skulle vilja men annars vet jag att Royal Seed Orphanage tar emot besökare, de brukar dansa lite afrikansk dans, berätta om skolan och man får se sig omkring. Royal Seed ligger i Ofankoor, ca tio min från Kasoa. Om ni ska upp till Volta regionen och vattenfallen så rekommenderar jag ett jättemysigt boende som är tyskägt, det ligger nära Wli falls och man hör vattnet såna därifrån. Kan kolla upp vad det heter om det är aktuellt. Har ett album med Ghana bilder på Facebook, det är låst för mina vänner men om ni vill så kan jag låsa upp det.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Korruption och eviga kontroller av uniformsbeklädda personer är väldigt tråkigt. Tack för att du delade med dig om dina egna erfarenheter! Bra tips, vi åkte till Wli vattenfall och bodde just på det tyskägda stället -hade 3 jättefina dagar där! Vi är i Togo nu och hann inte med Kakum nationalpark, har hört även från andra att deras canopy Walk är värt att testa (om än inte så lämpad för småbarn). Barnhemsbesök blev det inte i Ghana men hoppas vi får chansen längre fram. Fick däremot kontakt med en svensk tjej som nyligen startat en fadderverksamhet i Wli och kul att få inblick i hennes verksamhet! Kolla in http://www.thechildrenofwli.com

   Gilla

   Svara
 4. Amanda

  Jag har varit i Namibia, Botswana och Sydafrika om ni vill ha tips på bra campingar 🙂 Kan nog även försöka komma i håg namnen på ett par som är värda att bo på i Zambia och Zimbabwe.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Jätte gärna! Namibia, Botswana och Sydafrika räknar vi helt säkert med att besöka. Zambia och Zimbabwe kanske. Har du också bilat runt? Tältat? Vore fantastiskt med tips på campingar, sevärdheter, nationalparker eller egentligen vad som helst. Maila gärna till idaet@hotmail.com

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s