Dag 101-102 -Mole National Park i Ghana

elefantutsikt

Min utsikt i skrivande stund

Vi fick höra att babianer känner av människors kön. De är skygga för män men kan däremot bli ganska närgångna och aggressiva mot kvinnor och barn. Jag var skeptiskt mot detta påstående. Efter ett par dagar i Mole National Park i Ghana börjar jag tro att det kan finnas en gnutta sanning i påståendet. Vi bor på campingen här och är de ända gästerna.

Den första morgonen gick Harald och Jörgen till toaletten, ca 100 m från bilen. Thea och jag låg kvar i tältet. I samma sekund som killarna var utom synhåll smög en babian fram från buskagen. Babianer är stora och det prasslade när den tog sig fram på den torra och lövtäckta marken. Den tog ett par varv runt bilen och hoppade sedan upp på motorhuven. Där satt vi öga mot öga, babianen och jag, mindre än en meter ifrån varandra och endast ett myggnät mellan oss. Jag kände mig tafatt. Skulle jag leta fram kameran eller göra mig redo för självförsvar? Och hur försvarar man sig mot en babian? Vi satt där och stirrade på varandra en stund. Den såg plötsligt ut som den tog sats för att hoppa mot mig (eller tälttaket över mig). Jag skrek till och började vifta med min kudde. Den blev inte nämnvärd rädd av mina tillrop men tvekade och lät bli att hoppa. Långsamt hasade den sig ner från motorhuven medan den sneglade misstänksamt på mig. Tre smidiga steg och ett hopp senare så var den i stället uppe på reservdäcket. Med hjälp av sina långa armar nådde den runt bakluckan och tittade in genom fönstret på långsidan, ett par decimeter från sovande Thea. Jag intensifierade mitt kuddviftande. Babianen glodde på mig, såg inte rädd ut, snarare irriterad och så hoppade den åter ner. Jag hörde hur den gick runt på marken någon minut innan den sen klättrade upp för stegen. Den försökte kroka av vår kisshink. Jag blev upprörd och gjorde mig redo att sparka till inkräktaren genom myggnätet. Jag hann aldrig till skott innan den hoppade ner från stegen och försvann. Jag trodde först att den skrämts av ljudet från hinken som skramlade mot metallstegen. När jag vände mig om kom killarna ut från toaletten. Var det ett sammanträffande att den just då försvann in i snåren igen?  Eller hade den vittrat testosteron?

Bilderna är på andra babianer vi stötte på senare samma dag. Ja och den sista bilden är ingen babian men vår egen lilla älsklingsapa där hon låg under besöket. 

På en guidad savanntur ett par dagar senare fick vi lära oss att krokodiler skräms av människor som simmar eftersom de förnimmar vår kroppsbehåring.

Jörgen – jag vet inte säkert om krokodilen bryr sig om kvantiteten kroppsbehåring, men det står nog 2-0 till dig när det gäller att överleva på savannen!;-)

Vi packar ihop tältet varje morgon och kör upp till hotellet som ligger 300 m från vår ödsliga camping. Vi vågar helt enkelt inte lämna vårt hem utan uppsikt. Det är inte bara pga babianernas nypor men även elefanterna. Den här grabben vandrade runt på parkeringen i går.

9 tankar på “Dag 101-102 -Mole National Park i Ghana

 1. Per-Ove Lindeman

  Oh, gamla minnen, jag jobbade 6 år i Ghana, 94-00 och åkte ofta den vägen ni åker. Är det inte för sent titta på mosquen i Larabanga. Riktigt gammal.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Vad spännande att du jobbade här! Vi får se om vi hinner förbi moskén på väg härifrån. Tack för tipset! Det ska också finnas ett vattenfall på N5:an när vi kör söderut, ungefär halvvägs till Kumasi. Snart väntar Accra och cape coast. Alla tips dit mottages också😊👍

   Gilla

   Svara
   1. Per-Ove Lindeman

    Utanför Cape Coast finns Kakum national park med hängbroar uppe i trädkronorna. Elmina med sin fiskebåtshamn bör ni också se, där är ju också ett stort fort. Ni åker väl bäst direkt Kumasi-Cape Coast.

    Gilla

 2. Anonym

  Visst är det fascinerande att få se elefanterna på så nära håll. Otroligt stora och vackra. Ett av mina afrikanska favoritdjur. Jag förstår att du blev rädd för babianen när den blir så närgången.
  Du får be Jörgen kissa i kiss-hinken, spara det och ha det som som ”vapen”i stället för kudden. Förmodligen ett dåligt förslag men ändå……
  Kramizar
  Faster Ann

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Henrik

  Heja Jöje! Vi har just käkat xxl schnitzel och Johan har lagt ned en äkta Guldbock i Torekov!!!! Det enda som saknas är mr Marken.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Låter ju som ni klarar er rätt bra utan mig. Det närmsta jakt jag kommer är stenkastning på närgångna vildsvin utanför tältet. Ser fram emot nästa år:-)
   /Jörgen

   Gilla

   Svara
 4. Nils-Åke Hansson

  Som läsare blir man både fascinerad och lite undrande. Babianer är väl nyfikna precis som vi är när vi ser något nytt. De ligger nära i vårat släkt led så lukten kan ha betydelse. Ha det fortsatt bra.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s