Dag 92-93 -Ett kärt återseende i Mali

Vi är i Mali. Det var inte planen men flexibilitet är ett av livets nyckelord nu för tiden. I overlandkretsar pratas det varmt om södra Mali som är känt för vacker natur, bra musik och trevliga människor. Hemifrån bestämde vi oss dock för att undvika Mali pga oroligheterna i norr och UDs avrådan.

Men här är vi nu, i huvudstaden Bamako. Visum till Nigeria är det som fört oss hit. Jfm med Conakry och Bissau är här grönskande vackert. Vägarna är fina (asfalterade!) och trafiken hanterbar. Det är många kvinnor bakom bilrattar och mopedstyren, vilket i alla fall i min värld är ett tecken på framgång.

Mike och Jen, som vi sist såg i norra Senegal, stod vid gränsposten i Guinea när vi ankom dit igår morse. Vi visste att de var i regionen, men det kändes ändå helt osannolikt, vem hade trott att man skulle stöta på någon man känner vid en gränskontroll till Mali? Det visade sig att vi vildcampat få kilometer från varandra kvällen dessförinnan. Alla lyssnat natten lång på det samma dunkande ljud fån guldgrävarnas elektriska pumpar. De hade svängt av vägen till vänster innan gränsen medan vi hade valt den till höger ut i bushen.

patroltoyota-mali-gransen

Jen och Mike kör en Toyota Landcruiser

Det var hur som helst en fantastisk överraskning och vi körde tillsammans till huvudstaden Bamako och har nu gjort en gemensam lägerplats med eldstad på parkeringen framför Hotel Sleeping Camel. Jörgen delade en taxi med dem till Nigerias ambassad i dag och det var en busenkel process på 3 timmar och barnen och jag behövde inte ens komma dit. Tredje gången gillt!

Det här med visum är bra märkligt. Varför kan man inte få ett visum till Nigeria på ambassaderna i Bissau eller Conakry? Med motivationen att det finns generella regler att man måste ansöka i sitt hemland i första hand och om detta av någon anledning inte är möjligt då ska man ansöka i ett grannland till Nigeria. I vårt fall skulle det då vara i Burkina Faso eller Benin eftersom vi kör österut. Om det nu verkligen finns sådana regler så kan jag köpa det. Men uppenbarligen kan man alltså få ett Nigeranskt visum i Mali (som inte gränsar till Nigeria). Dessutom har vi läst på olika forum att Benin är ett osäkert ställe att lyckas. Jag kan ju tillägga att Mike och Jen ansökte om det Nigerianska visumet hemifrån London (enligt gällande regler). Det var en komplicerad process där båda till slut fick avslag. De fick dessutom inte pengarna tillbaka, man betalade tydligen för själva ansökningsprocessen och inte för visumet per se.

campsite-sleeping-camel

Vår gemensamma lägerplats tar upp hela parkeringen.  

14 tankar på “Dag 92-93 -Ett kärt återseende i Mali

 1. Bengt Alverborg

  Hej!
  Det är så fantastiskt att kunna följa er på er resa. Jag loggar in flera gånger om dagen för att titta om det kommit någon uppdatering. 🙂

  Då jag själv har en Land Cruiser och funderar på lite utflykter tänkte jag kolla om ni har lust att fråga era Land Cruiser-vänner om de gjort något särskilt med sin bil (förutom takräcket och taktältet då) 🙂

  Tack på förhand,
  Bengt, ert fan

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej Bengt,och tack!!
   De har en landcruiser 80 från mitten av 90-talet. De kom på idéen, köpte bilen och tre månader senare gav de sig av. Så det var en hastig förberedelse. Vi kommer att träffa på dem igen, och då kan jag fråga om mer detaljer. Men detta är vad jag kommer på nu: däcken är BFGoodrich all terrain t/a ko2 i 285/75r16 dubbla reservhjul, taktält howling moon 140cm brett, el installerat i tältet med strömbrytare och säkringar i bagageutrymmet, lådsystem i bagaget, national luna kylskåp/frys, extra bränsletank ?? Liter (4,? Liter bensinmotor), halva takutrymmet används till taktältet och andra halvan används till ett reservdäck, ved och campingstolar. Han uppskattar totalvikten till knappt 3,5 ton. Problem hittills: bränsleslang lossnade från exratanken, bakersta delen av avgasröret lossnade efter en snäll på guineas dåliga vägar, ena bakljusen utbytt pga elfel, släng till sprinklervätska skakat loss.
   /Jörgen

   Gilla

   Svara
   1. Bengt Alverborg

    Hej Jörgen!
    Tack för ett mycket intressant svar! Dubbla reservhjul låter som lite overkill? Superintressant! Eftersom jag köpte min i Abu Dhabi är den också utrustad med dubbla bensintankar (95+45 liter). Med några reservdunkar också borde man kunna ta sig en bit tycker jag. 🙂
    Lycka till med Nigeriagenomfarten! Jag följer som sagt er resa med spänning!
    /Bengt

    Gillad av 1 person

   2. familjenmarken Inläggets författare

    Håller med. Vi har bara ett reservhjul. Istället har vi ett par olika lagnings-sett och en slang. Kul att du följer oss, och alla uppmuntrande kommentarer!

    Gilla

   3. Bengt Alverborg

    Lagnings-set och slang låter klokt. Noteras! 🙂
    Jag gillar även din detaljerade beskrivning av bilen och grundutrustningen! Har ni även gjort en lista på praktiska saker ni packat? Som reservdelar och annan utrustning…

    Gilla

   4. familjenmarken Inläggets författare

    Vi har inte mycket reservdelar: slang och slangklämmor i lämpliga storlekar, bromsklossar runt om, fläktrem, olje- luft- och kupéfilter, små mängder vätskor. Tror bara det är det. /jörgen

    Gilla

   5. Bengt Alverborg

    Jag noterar de bra tipsen.

    Krya på dig från magsjukan nu. Inte kul! (Men kanske inte helt oväntat?) Tur att doktorn är med! 🙂

    /Bengt

    Gillad av 1 person

   6. familjenmarken Inläggets författare

    Nej inte helt oväntat. Han smittade doktorn. Men barnen är friska och vi är på bättringsvägen! Tror faktiskt vi orkar köra vidare lite senare, har ju a/c i bilen och är trött på hotellsängen /Ida

    Gilla

   7. Bengt Alverborg

    Typiskt! Det måste hända ofta när man är sköterska kan jag tänka mig. Kul att ni gillar er bilsäng så mycket. Jag tror att det får bli en sån för oss också – även om vi troligtvis bara kommer vara två som sover i den. 🙂

    Jag ser att ni tagit er till Ghana idag! Spännande med så många nya länder!

    Gilla

   8. familjenmarken Inläggets författare

    Jag det händer nog ibland för sköterskor (jag är läkare). Vi älskar vår bilsäng:-) Ghana är hittills toppen, skönt att kunna prata engelska med folk i stället för franska!

    Gilla

   9. Bengt Alverborg

    Haha, jag menade såklart någon som sköter om någon. 🙂 Så praktiskt att ha med sig sin favoritdoktor!
    Fascinerande att ni båda är både äventyrare och dessutom skriver både spännande och intressant! Ni är min favoritföljetong!

    Gilla

   1. Bengt Alverborg

    Hej Christer & Ulla-Britt!

    Vilken härlig Land Cruiser ni fått tag på! Jag läser på sidan och lämnar eventuella frågor och kommentarer där!
    Tack! Vi får se vart och när det bär av någonstans. 🙂
    /Bengt

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s