Dag 87-90 -Roadtrip genom Guinea och ett möte med en byhövding.

Conakry är en kaotisk och högljudd storstad med brutal trafik. Den ständiga förbränningen av osorterade sopor dränker dess invånare i ett svart röktäcke. Vi sov oroligt pga ljud, lukter och den klibbiga värmen som närheten till Atlanten för med sig. Den andra och sista natten gick nödgeneratorn i gång på parkeringen där vi tältade. Ljudet hade vi kunnat sova igenom, men avgaserna från dieselmotorn steg rakt in och fyllde tältet. Jörgen for ut, iförd endast kalsonger och hittade två vakter som hjälpsamt lyfte var sin stege medan han själv körde bilen med uppfält taktält och två sovande barn och en hustru tvärsöver parkeringen, det måste varit en rolig syn.

 

thea-i-conakry

Trots kaotisk stad hade vi en trevlig kväll på ”Hotel Les Palmiers” med några franskmän. Hotellägaren var på gott humör och delade ut champagne som blivit över sen nyår.

Vi fick inte vårt visum till Nigeria. Besvikelsen var dock kortvarig och vi ställde om kursen och sinnet mot Mali. Efter ett snabbt och produktivt möte med Malis ambassadör var det en lättnad att lämna huvudstaden. Conakry är nog den första plats vi besökt som vi faktiskt inte önskar återvända till.

Det var däremot ett kärt återseende med Guineas landsbygd och dess invånare. Det känns tryggt att snyta ut rött damm i stället för svarta avgaser. Längs de usla vägarna stannade vi och köpte nyskördad mango, ananas, apelsiner och bananer. Eftersom vårt visum till Mali först började gälla den 15 Januari blev det lugn körning. Vägarna var blandat asfalt och grus men med mycket ”potholes” av ibland avsevärd storlek. Vi snittade ungefär 35 km/h de första två dagarna men det ökade efter hand som vi närmade oss Mali och vägarna förbättrades.

Efter en natts bushcamping utan mänsklig kontakt var vi sugna på lite mer interaktion och slog därför läger vid en flod. Det var mycket människor som strömmade till och från byn på andra sidan floden, de transporterades av små kanoter som stakades över det grunda vattnet. Uppskattingsvis passerade ett par hundra människor förbi oss under våra två dagar där. Ingen kunde engelska eller franska men vi kommunicerade så gott vi kunde. Många var nyfikna på vår bil. De synade vårt packsystem, solcellerna och tältet. Våra campingstolar uppskattades av folk som väntade på sin tur att transporteras hem av en av de tre kanoterna. Kvinnorna flockades runt Jörgen när han lagade mat. Ett gasolkök, så fina grytor, men framför allt en man vid spisen väckte stor nyfikenhet och beundran. De fick så klart smaka och Jörgens couscous/korv/lök-rätt var populär.

Männen som stakade kanoterna föreslog att vi skulle åka med och ta en titt på deras by. Harald och jag nappade på erbjudandet och det blev minsann ett litet äventyr. På andra sidan möttes vi av nyfikna barn och barbröstade kvinnor som tvättade och diskade i floden. De pekade ut stigen som ledde till byn. Vi hann bara gå en kilometer till byns utkant innan vi blev stoppade av två män på en motorcykel. Den ena, en äldre fåordig herre, visade sig vara ”The village chief”/big boss/byhövding. Den andra var en Sierre-leonsk guldgrävare boende i trakten som hade blivit inhämtad som engelsk tolk. De var på väg till främlingarna som campade vid floden. Jag förklarade att vi ville titta på byn men nej, vi kunde inte fortsätta. De var vänliga men väldigt bestämda, de tillät det inte. De ville i stället att vi skulle följa med på motorcykeln. Jag lyckades övertala dem att vi fick gå till fots tillbaka. Harald och jag hann ett par hundra meter mot floden och sen kom de tillbaka. Nej, byhövdingen hade bestämt att vi inte fick gå, vi blev beordrade att hoppa upp på motorcykeln. Harald tittade lite nervöst på mig ”vi har ju ingen hjälm mamma”. Jag lugnade honom med att det rörde sig om 700 meter på en grusstig, ingen fara. Jag ansträngde mig för att förklara att vi var turister från Sverige som stannat vid floden  för att där var vackert och trevligt. Jag  berättade att vi stannat en extra dag i väntan på att vårt visum till Mali skulle börja gälla. ”But what happened?” frågade de in och igen. Och de ville gärna träffa mannen i familjen. Så vi blev ett större sällskap som åkte tillbaka över floden för att träffa Jörgen – ”familjens överhuvud”.

Flodbåt med byhövdingen.jpg

Harald och jag på väg över floden med byhövdingen och hans följe. 

”So, What happened?” Här hade aldrig varit turister förut och varför bodde vi i bushen? Jörgen gav samma svar som jag gett och de accepterade. De var vänliga och bjöd in oss att sova i byn. Vi avböjde eftersom det redan var sent och vi inte var sugna på att lämna vårt hem/bil utan tillsyn. Pratar man med en byhövdning bör man ge presenter, så mycket hyfs har vi lärt oss. Jag letade febrilt i bagaget och det landade på ett paket chokladkex. Jag berättade att det var väldigt svenskt att ”fika”. De tittade frågande på mig, fika?, men gillade kakorna. Tolken förklarade att vi önskades välkomna och att allt var bra och så återvände sällskapet hem över floden.

Det var två intensiva dagar och natten därpå, den sista innan Mali, valde vi att köra rakt ut i bushen och campa omringad av regnskogen. Bara oss fyra, UNO, Yatzy, fullmåne och en köttgryta.

fullmane

Tänk att vi redan varit på resande fot i 3 månader. I morgon väntar nya äventyr i Mali. Godnatt gott folk! 

12 tankar på “Dag 87-90 -Roadtrip genom Guinea och ett möte med en byhövding.

 1. Anonym

  Hej Ida, Jørgen, Harald og Ida.
  Sikke nogen oplevelser I får! Vi glæder os altid til at læse nyt fra jer og bliver måske lidt bekymrede, hvis der går nogle dage. Alle jeres oplevelser kunne blive en skøn bog for rejselystne folk.
  Kærlig hilsen Rikke

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tak Rikke! Ja, vi oplever mange spändende ting. Vi önsker vi kunne skrive lidt oftere, men er meget begränsede af langsomt eller intet internet. KH Ida. Og forresten, et forsinket tillykke med födselsdagen!

   Gilla

   Svara
 2. Maria Hellberg

  Åh, jag älskade detta inlägget. Superspännande ju. Jag vill också träffa byhövdingar och guldgrävare! Fint skrivet! Kramar!

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tack Maria! Ju längre hemifrån vi kommer desto mer spännande blir det. Tur vi har haft lång tid på oss att vidga komfortzonen, annars hade det nog blivit lite väl spännande. KRAMAR

   Gilla

   Svara
 3. annickajohansson72

  Hej! Det är så spännande att följa er resa! Vilka upplevelser, vilka äventyr! Önskar er en fortsatt underbar o säker resa! mvh Annicka från Mölnlycke, bekant till Marie, Sten, Ellinor o Johanna.

  Gilla

  Svara
 4. Ingo

  Hej vänner!

  Ni ser ut att vara i ert esse nu:) För varje breddgrad söderut verkar äventyret tillta! Ser med spånning fram emot nästa bulletin!

  Ta hand om varandra o njut!

  Ingo

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Vi är i vårt Esse 🙂 med vardagliga utmaningar. Hoppas allt är väl hemma i Malmö, tänker ofta på er och ser fram emot att dela en flaska vin med dig och Lory till sommaren.

   Gilla

   Svara
 5. Julia

  Hej!
  Tack för alla inlägg, alltid god läsning.
  Kikade på er position, skippar ni Sierra Leone och Liberia helt och hållet? pga visumtrasslet?
  Synd isf, men sånt är väl livet, och de andra länderna är väl också spännande att besöka 🙂
  Önskar en god morgondag! Hälsningar från Falun med utsikt över hoppbackarna – vilken utsikt har ni idag?
  Julia m fam

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej Julia. Ja, vi skippar tyvärr Sierre Leone och Liberia. Omvägen till Mali är en av anledningarna. Visumen dit är nog inte så svåra, däremot är de väldigt dyra. Vi måste tyvärr prioritera bort vissa länder, vi hinner helt enkelt inte. Tyvärr tycker vi också. Härligt det låter med hoppbackar i Falun. Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s