Dag 72 -Guinea-Bissau

leon-posserar

Leon ville gärna fotas i just denna pose (upprepade gånger)

Jag vill berätta om Leon. Han är en av de äldre männen i utkanten av Varela, hans hus ligger 500 m från platsen vi campade de första 3 dagar här. Han hälsade oss välkommen när vi kom och vi bjöd på jordnötter. Han sa att han gillade oss och att vi nu var en del av hans familj och fick stanna hur länge vi ville. Han dök upp när vi började laga mat och blev en fast installation vid vårt matbord. Han blev förtjust i hemlagade köttbullar. Däremot tyckte han det var väldigt märkligt att grilla marhmellows. ”det här kan inte vara nyttigt för mina organ” sa han efter en tugga och satte sig sedan och tittade på medan vi grillade vidare. Eftersom vi bara kommunicerade på franska, och det då mest var jag som pratade, ville barnen inte att han skulle vara med den tredje kvällen, som ju dessutom var julafton. Vi var lite tveksamma till hur vi skulle hantera hans ankomst på julafton. Jag dukade till fyra innan han kom och förklarade att julafton var en fest för barnen och han var förstående. Dock satt han kvar vid vattnet, ca 50 m från oss, under hela julaftons kväll.

Efter 3 dagar i bushen tog vi in på Chez Helena, Varelas enda hotell. Vi ville fortsätta julfirandet omgivna av andra turister. Mot att vi köper middag på kvällen (3 rätter av italiensk kock för 300 kr för oss 4) har vi nu fått lov att fälla upp tältet på parkeringen och kan fortsatt sova gratis i vårt tält. Rimlig deal.

Jag fick låna en bok om Guinea-Bissau av ägaren och tänkte dela med mig lite fakta om det land vi nu befinner oss i.

Först lite siffror. Här bor ca 1,5 miljoner människor och hälften av dem är under 18 år. Knappt hälften kan läsa och skriva. Enligt en FN-rapport från 2014 lever 48,9% av befolkningen i extrem fattigdom (=under 1,25 dollar om dagen). Medellivslängden 52 år. Kvinnlig könsstympning förbjöds 2011.

Guinea-Bissau var en portugisisk koloni fram till 1974. Portugisiska, som är det officiella språket, talas bara av ca 13% av befolkningen. Creole talas däremot av 60%. Därutöver talas ca 20 andra språk. På pappret utgörs ca 50 % av befolkningen av muslimer och 10-15% av kristna. I praktiken dyrkas dessa religioner inte strikt, men utövas i kombination med naturreligioner. Cashew-nötter exporteras och utgör över 90% av landets exportvaror. Visste ni förresten att en cashewnöt är själken på en frukt? I övrigt odlas det mycket ris och havet sägs vara västafrikas fisktätaste.

Kallaste månaderna är dec-jan, med andra ord under vårt besök. Det är ca 30 grader på dagarna och 22-25 på nätterna.

Natur och människorna här i Guinea-Bissau har hittills tagit oss med storm.

guinea-bissau

50 km på den här vägen = 2 timmars körning. Man ska inte ha bråttom.

2 tankar på “Dag 72 -Guinea-Bissau

  1. Mormor Lene

    Trevligt att det blev svensk julbord vid paradisstranden 🙂 Men jag undrar…hur smakar apbröd och hur tillagar man det? I wikipedia hitter jag endast uppgifter om Apbrödsträdet, baobabträdet som använts lite som vattenreservoar.
    Är det andra afrikanska specialiteter som finns med i skafferiet?
    Kram till alla från ett snöklädd och lätt översvämmad Karlskrona

    Gilla

    Svara
    1. familjenmarken Inläggets författare

      Apbröd tillagas inte. Man äter bara det vita fruktköttet som sitter i närmast kuber runt trådar. Det är ganska torrt, lite sur-sött men smakar egentligen inte så mycket. Inuti de vita klumparna finns bruna kärnor som man spottar ut.KRAM

      Gilla

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s