Dag 67-69 -Vardagsbestyr i Ziguinchor

Vi hade funderingar på att fira jul i Gambia. Planerna ändrades eftersom det nyligen var val och i efterförloppet har det rapporterats om oroligheter. Arga människor med vapen och upplopp i storstäder är en av de saker vi undviker. Med siktet inställt på en jul i Guinea-Bissau körde vi runt Gambia och tog ett sista stopp i Senegal för lite vardagsfix. Vi stannade 3 dagar i Ziguinchor.

Så här inför jul var det dags för en tur till frisören för oss alla 4. Flätor för tjejerna och klippning för killarna, av håret för den lilla och ansiktsbehåringen för den stora. 100 kronor kostade det för oss alla fyra. Mina flätor tog 3 timmar och kommer inte bli långvariga eftersom jag kommer bränna sönder skallen. Jag får köra på flätor a la Thea nästa gång, dvs bredare och färre och med mindre synlig hud.

Så här inför jul lämnade vi in sängkläder för tvätt. Thea, som troget hjälper mig att skölja och hänga upp tvätt, var inte glad att lämna ifrån sig uppgiften. Jag förklarade att det krävdes mer armmuskler än hennes mor besitter för att tvätta och vrida ur de stora lakanen. Thea var skeptiskt och hängde helt enkelt med för att kontrollera att allt gick rätt till.

tvatt-i-senegal

Det var också dags att handla. Med undantag av storstäderna så handlar vi olika varor på olika ställen. Rött kött hos slaktaren, bröd hos bagaren, ägg och kyckling hos hönsuppfödarna, frukt och grönt i stånd längs vägen och resten i affärer. Dessa affärer är ibland en liten kiosk och ibland stora affärer med kundkorgar och utbudet varierar från mycket knapert till riktigt välsorterat.

Vi fick höra från andra overlanders att de blivit tillfälligt vegetarianer i Afrika och Asien eftersom det kan vara svårdefinerat från vilket djur och vilken del som köttbitarna härstammar. Dessutom kyls köttet inte men ligger framme i solen, ofta fulla med flugor. Jörgen skrattade åt tanken att bli vegetarian, men hemma i Malmö tenderade jag att tro att vi kanske skulle bli det. Men den där komfortzonen blir bara större och större och större. Köttet må vara kryddat med flugor och solsken men det är inte varken gammalt eller äckligt. Tvärtom, det är både gott och prisvärt. Vi har en tryckkokare där vi slänger ner kött eller kyckling tillsammans med rotfrukter tomater, kryddor och ibland en skvätt vin. Både stora och små tycker det smakar gott och ingen magsjuka än så länge.

Visum till Guinea-Bissau fixade vi också i Ziguinchor. Men det var ett av de enkla där man fyller i papper på plats och 30 minuter senare går ut därifrån med visumet i handen (och 1200 kronor mindre i fickan).

7 tankar på “Dag 67-69 -Vardagsbestyr i Ziguinchor

  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tryckkokare är grymt👍 Ja vi äter ute en ibland också. Ibland på de mest primitiva små ställen. T.ex varsin lunchomelett som tillagas id vägkanten för 2-3 kr styck. Vi har hittills inte blivit magsjuka men har vid några tillfällen sprungit lite oftare på toa, det har båda gångerna varit efter att vi varit i lite större städer där vi lagat mindre mat själva och ätit lite mer ute. Gott nytt år till er!

   Gilla

   Svara
 1. Roland Marken

  Mycket intressant att ta ta del av era strapatser, väntar med nyfikenhet på fler bilder.
  Gott och lyckat nytt år med nya
  upplevelser och äventyr.
  💥 Nyårskramar till er alla. 💥
  Farfar Roland.

  Gilla

  Svara
 2. Lene

  Det lyder til, at I har det dejligt.

  Jeg abonnerer på jeres nyheder og får dem fint med posten men de seneste lægger sig ikke ude i højremargen på jeres blog.

  Håber I havde en dejlig anderledes jul og får en dejlig nytårs aften, hvordan den så end fejres der hvor I er.

  Knus
  Lene

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Ja vi har det skønt! Har fejret nytårsaften i hovedstaden Bissau med en svensk familie vi mødte. Tak for hjælpen, skal se hvorfor de ikke lægger sig i højremargen. Godt nytår og hils dine drenge. Knus

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s