Dag 40 -Problemlösning

Vi lagar vår mat på en gasspis och en gastub (P5 i komposit) från Malmö. Hur gasflaskan ska fyllas på eller om vi kan hitta lokala gasflaskor med gängor som passar vårt kök har varit ett frågetecken. Jörgen gjorde en del research hemifrån och konkluderade att man använder olika gasflaskor och munstycken i olika länder och man får ta det som det kommer. Vi köpte ett några olika adaptrar för att optimera möjligheten att fylla på gas alternativt koppla köket på en lokal flaska under resans gång.

Med ca ¼ kvar i flaskan bestämde vi oss för att det var dags att leta efter en lösning. Mat lagas mest på gas här i Marocko så det finns gasflaskor att köpa på bensinstatoner, kisoker och lite överallt. Men munstyckena passade inte våra slangar och ingen fyller på gastuberna själva, de skickas iväg och fylls på i stora fabriker. Jörgen och Thea lyckades involvera halva Tafraout i vårt gasproblem. Efter ett misslyckat försök a lá Mc Gyver (se bild) hänvisades vi i stället till den lite större staden Tiznit.

gasflaska

I Tiznit hänvisade alla oss i sin tur vidare till en fabrik i Sidi-Bibi. 1 h körning i fel riktning men vi begav oss ut på vägen igen. Vi hittade fabriken men tyvärr blev vi snabbt avvisade där. Vakten drog fram stämplade dokument som visade vilka flaskor och munstycken som var tillåtna i Marocko och vår var inte en av dem. Jaha.

Vi grubblade vidare över en lunch i Agadir. Vi gjorde ett nytt försök via google och hittade en hel del forum där frågan ställts. Mest var det husbilar i södra Europa som ville fylla på gas. Svaren löd ofta ungefär så här: “åk till den lilla bergbyn X. I skjulet bredvid macken finns en gammal man med blå keps. Han kan fylla på alla sorters gasflaskor”. Okay, vi måste alltså hitta Marockos svar på gubben med blå keps.

Jörgen hade en tanke att vi skulle försöka hitta vår lilla gubbe i marinan i Agadir, de är ju vana vid fritidsbåtar och därmed gaskök från världens alla hörn. Och det blev en fullträff! Efter att ha frågat runt en stund hittade vi honom! En ung kille på moped. Fylla vår gasflaska kunde han inte men däremot körde han iväg och kom tillbaka med en gasflasktyp med gängor som passade en av våra adaptrar. Vår svenska flaska får hänga med oss ett tag till, vi gör ett nytt försök at fylla på den i Senegal.

Den här sortens problemlösning är tidskrävande (det tog en hel dag), men kul tycker vi vuxna. Sepciellt när det får ett bra slut! Och något vettigt måste vi ju ta oss till på dagarna ibland 😉

7 tankar på “Dag 40 -Problemlösning

 1. Dan Martensson

  Normalt kan man slanga över gas mellan gas cylindrarna via slang med alla tillbehören kopplade.
  Nästa steg blir ful diesel med vatten o annat som blockerar filter och om man har otur så kan man få problem bränsle spridarna.

  Ha inte gas flaskan uppochner för ni skall flytta gas inte vätska.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Bra med input! Vi är ju inte själva så erfarna med att flytta gasol mellan olika flaskor. Anledningen det inte funkade var att en av de lokalt framställda slangmunstyckena läckte. Tror den var avsedd till lågtryck och inte flasktryck.

   Gilla

   Svara
 2. Andreas Nevalainen

  Trevligt med lite julpyssel, gasflaskan ser ut att ha fått en mild och varsam behandling.
  Era däck har fortfarande inte kommit till Svedala, har ni ett trackingnummer och en speditör jag kan jaga?

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Ja, julpyssel kan ta alla former och gasflaskorna här ser ut som de används som pinjata;-)

   Schyst du påminner om däcken! Har sent mail till däckfirman i Italien men får påminna dem. Hoppas allt är bra där hemma.

   Gilla

   Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Så tänkte jag också. Att gasolen skulle rinna ner i slangen från den ena flaskan till den andra. Men fick aldrig metoden testad då systemet läckte rätt friskt.

   Gilla

   Svara
 3. Pingback: Dag 41-44 -Plage Blanche | Familjen Markens Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s