Dag 29-32 -Marrakech och besök hemifrån

I lördags landade min mamma Lene och Jörgens faster Ann i Marrakech. Barnen har nu dubbelt så många vuxna som ger dem uppmärksamhet. Som de njuter! Och vi vuxna också -enklare och trevligare ressällskap får man leta länge efter. Nisse har vi parkerat och tältet har vi bytt mot sängar i Riad Shanima i medinan (gamla staden).

Marrakech är en livlig stad – mycket folk på liten yta som nästan alla vill sälja något. Ingen av oss hade varit här förut och vi besökte därför de klassiska turistattraktionerna. Här är våra favoriter:

1. Soukerna i Medinan är ett måste. Trånga gångar kantade av små butiker för både turister och lokalbefolkningen. Med hjälp av karta, kompass och Jörgens lokalsinne undvek vi att gå vilse i de slingriga gränderna.

2. Trädgårdarna – vi besökte två av dem, ”Majorella trädgården” och ”Den hemliga trädgården”. Båda är väl värda sina 50 DH (knappt 50 SEK) i inträde. Med ett par steg kliver man bort från avgaser och mopeder och in i en lugn och grönskande värld.

frukost-riad

Frukost på ”vår” takterass på Riad Shanima

3. Takterasserna – När det är dags för fika eller mat är det en bra idé att leta uppåt, det finns nämligen en mängd kaféer och restauranger på hustaken. Det är skönt att få lite avstånd till stadens oväsen och dessutom är det en vacker utsikt över takåsarna med de snöklädda Atlasbergen i bakgrunden.

4. Djema El-Fnee – det största torget i medinan. Här kollade vi in ormtjusare och dansande män i klänningar. Antingen kan man äta från matstånden på torget eller göra som vi, sätta sig på en av de många takterasserna. Därifrån kan man blicka ut över det kaotiska torget medan man äter i lugn och ro.

Medan vi tog semester från resan fick Nisse stå på en parkering. Det är trångt att köra i gamla staden men en stor bil men det gick snabbt att hitta en parkeringsplats. Vi betalade knappt 100 kr per dygn för en plats inne i Medinan nära vår riad och där fanns en vakt dygnet runt. Säkert ett överpris, men vi kände oss lugna att lämna bil med de flesta av våra saker i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s