Dag 20 – Att fälla upp ett taktält

Jörgen introducerade taktältet för mig för ca 1,5 år sedan. Sen dess har vi blivit medlemmar i SWES och jag har lärt att det finns många varianter på taktält. Läs mer om vårt Eezy-awn family version under fliken ”Bilen och utrustningen”

Jag gissar att många av er läsare är nyfikna på hur man fäller upp taktältet och hur lång tid det tar. Så här kommer en introduktion.

Taktältet är täckt av en tjock presening som skyddar mot regn och smuts. Steg ett är att knäppa loss den. Det tar ett par minuter. Vi brukar vika den 2 gånger och slänga in under bilen.

Sen är det bara att fälla upp. Harald spelade in en film när jag fällde upp det igår:

Det hade varit mest rättvist att filma när Jörgen fäller upp det, eller när vi gör det tillsammans, för det är oftast så vi gör. Men jag vill gärna visa att man inte behöver vara två personer eller en stark man för att göra det. Som ni ser får jag ta i lite och trots mina 175 cm måste jag stå på tå för att nå stegarna. Här regnar det dessutom. Men sådan är ju ofta  verkligheten.

Efter ca 3-4 minuter kan man alltså öppna och klättra in i vårt ”sovrum”. Det finns 2 ”tältpinnar” (fjädrande pinnar i stål, se bilden nedan) på vardera kortsida och 3 på vardera långsida som ska sättas i. Det kan man göra antingen utifrån eller inifrån och om Jörgen och jag tar hälften var tar det ca 5 minuter. Sen ser tältet ut så här:

taltet-med-taltpinnar

Inne i tältet finns en madrassklädd liggyta på 2,20 x 2,40 m. Takhöjd 120 cm. Täcken och kuddar finns på plats, om än lite huller om buller precis när det fällts ut.

Vi ska berätta om insidan och hur det är att sova i också. En annan dag! Nu har vi precis ankommit till världens största sandlåda -Sahara!

5 tankar på “Dag 20 – Att fälla upp ett taktält

 1. Åke Pettersson

  Fräckt detta !!
  Förresten , Facebook är lite lurigt för era inlägg kommer inte in på mitt flöde.
  Man får kolla ”manuellt” 😂
  Är ni med på Instagram ?
  Ha det bäst !!

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Tack! ja det är en smart konstruktion! Vi har inte instagram, vi bestämde oss för att välja bort det då det tar mycket tid med alla dessa sociala medier. Alltså det där med Facebook och vad som kommer i vems flöde är en djungel 🙂 🙂

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Dag 100 -Vatten, toaletter, småkryp och bankomater. | Familjen Markens Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s