Dag 9 och 10 – Medelhavet

Under 2 dygn har vi korsat Medelhavet på S/Y Fantastica. Färja och hytt är fräschare än vi förväntat och båten har legat stabilt på sjön. Efter ett dygn gjorde båten ett stopp i Barcelona och ganska många barn gick ombord där så Harald och Thea har haft fullt upp med nya lekkompisar. Vi har haft det bra här!

teckning S:y fantastica.jpg

Harald ritade av båten. Familjen står på däck (markerade H, J, T och I)

Många gånger har tankar gått till alla de människor som de senaste åren har korsat Medelhavet åt andra hållet, under usla förhållanden och med livet som insats. Att må dåligt över hur lyckligt lottad jag själv är hjälper ingen annan, men det kan vara nyttigt med perspektiv på hur enormt bortskämda vi är.

Lite praktisk info om att resa med Grimaldi Lines från Italien till Marocko:

  • Incheckning och passkontroll gick smidigt men var där i tid. Minst 2 h innan. Båten avgick lite före utsatt avgångstiden.
  • Man måste stämpla passet hos en polis som sitter i ett skjul bredvid bilköerna. Vi fattade inte det förrän vi var halvvägs ombord på båten.
  • Bildäcket är låst under överfarten så ta med nödvändiga saker upp. Vissa linjer gör ett stopp i Barcelona och då öppnas bildäcket en stund.
  • Vi köpte matbiljetter i samband med bokning, vilket innebar att vi fick 3 mål dagligen. Frukosten bestod av juice, kaffe och en croissant. Inte mycket att hänga i granen för de som är vana vid havregrynsgröt och grovt bröd. När det gäller lunch och middag var det varm mat och vi lyckades aldrig riktigt reda ut hur mycket man fick ta och vad som ingick. Den smakade helt ok.
  • Det fanns en del engelskkunnig personal ombord men de flesta pratade franska, italienska, spanska eller arabiska. Det verkade ganska tillfälligt på vilka språk de ropade ut viktiga meddelande i högtalaren. Vi missade bl.a. att vi skulle gjort passkontroll efter halva resan. Det löste sig.
  • Biljett för 4 personer och en bil gick på 720€. Då ingick en 4-bäddshytt med havsutsikt i 2 nätter och all mat (alternativet för oss hade varit att köra ytterligare 1700 km till södra Spanien, betala diesel och vägtullar. Ev. boende och mat på vägen och sen färja över Gibraltar (ca 200€). Vi beräknade att det skulle landa på ungefär samma summa).

1 tanke på “Dag 9 och 10 – Medelhavet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s