Carnet de Passage och dubbla pass

Carnet de Passage

Carnet de passage är en tullhandling för bilar. I många länder utanför Europa krävs en sådan för att få få föra in bilen. I en del andra länder är det inte ett krav men det kan underlätta gränspassagen. Vad är ett carnet då? Lite förenklat kan man säga att det är en garanti för att man inte kommer sälja sin bil i landet utan ta den med sig ut igen. När man importerar varor (tex. en bil) ska man i normala fall betala tull och moms som är i proportion till varans värde. Det är inte helt ovanligt att bilar importeras från t.ex Europa till länder i Afrika. Har man carnet så slipper man det eftersom man bara tillfälligt importerar varan och har en organisation som går i god för att man exporterar den igen.

Fram tills augusti 2015 utfärdade motormännen i Sverige carnet för sina medlemmar. Nu får man i stället vända sig utomlands. Vi har valt en Schweizisk systerorganisation till svenska motormännen som utfärdare och garant för vårt carnet. Själva ansökningsprocessen innebär en del pappersarbete och det kostar 3500 kr i administrativa avgifter. Man måste dessutom tillhandahålla en deposition som motsvarar bilens värde. Så idag har vi sagt hejdå till våra pensionsbesparingar och fört över dem till ett konto i Schweiz. Så länge allt går som vi tänkt oss och vi får hem bilen så står de tryggt där och vi återser dem när vi har stämplar från svenska tullen på att bilen återvänt till Sverige.

Jag vill inte tänka på vad som händer om bilen av någon anledning inte kommer med oss hem…

Dubbla pass

Vi vill gärna ha dubbla pass till hela familjen. Som en säkerhet helt enkelt. För barnen är det enkelt nog, de är nämligen födda som både danska och svenska medborgare och har därför pass från båda länder. Eller ja, helt enkelt är det inte, för varenda gång barnen ska ha danska pass är det en kamp att bevisa deras danska tillhörighet eftersom de saknar danskt personnummer. Men det är en annan historia som vi inte tar i dag.

För min del var det också ganska enkelt. Jag bestämde mig i våras att ansöka om svenskt medborgarskap (jag har tidigare bara varit dansk). Eller ja, helt enkelt var det inte heller. På grund av de eländiga gränskontrollerna och efterföljande överbelastning har den skånska polisen nämligen bestämt sig för att slopa drop-in på de skånska passkontoren. Det fanns heller inga tider att boka. Jag fick åka till polisen i Växjö och väl där gick det snabbt.

Jörgen, som är endast svensk, fick ansöka om att få dubbelt pass via polisen i Sverige. Han gjorde en skriftlig ansökan i fri text och den bedömdes sedan av polisen. Vi var beredda att det skulle bli krångligt men de godkände hans ansökan rakt av.

Så nu är Nisses tullpapper på väg och hela familjen har dubbla pass. Ännu ett par saker att bocka av i vårt excellark!

8 tankar på “Carnet de Passage och dubbla pass

 1. Åke Pettersson

  Hej !
  Men du ; om man leker med tanken att vi skulle köra en jorden runt resa med vår XC60 , då skulle vi lägga en deposition på några hundratusen ??😱😱

  Annars har vi det bra , vi har avverkat ”Hurtigruten” och passerade ”Arctic Circle” för andra gången på vår resa. Kolla på min Instagram , heter ”westernharbour” där.
  Må gott !!!

  Gilla

  Svara
  1. Anonym

   Yes, hela bilens värde i deposition. Man får uppge bilmodell, ålder, utrustningsnivå, etc. Baserat på den infon uppskattar de hur mycket man måste sätta in på ett konto i Schweiz fram till bilen är tillbaka i Sverige igen.

   Gott att höra att er resa går framåt utan större missöden:-)

   Ni får ha det fint!
   /Jörgen

   Gilla

   Svara
 2. Anonym

  Hej Klas här. Ja förutom deponeringen av pengar för carnet så måste man ange en viss summa för det ”Moraliska ansvaret” jag tror att det är någon sorts borgen.

  det där med två pass är jag lite tveksam till det är bra att ha för säkerhets skull men det finns risker. om tullen sköter sig så kan du inte åka ut ur ett land och ett pass och åka n i nästa land på nästa pass. passen måste passa ihop med olika visum.

  Linus och jag blev stoppade av den turkiska polisen som jagade flyktingar och utlänningar som smugglade dem. Om dom hittat mitt dubbla pass hade vi varit väldigt illa ute.

  Gilla

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Hej Klas. Hoppas ni har det bra på er resa! Hur långt har ni kommit? Bra info omkring passen. Planen var egentligen att jag skulle ha dubbla pass med samma passnummer (alltså egentligen ett pass i två kopior), då hade det inte varit några problem. Många på mitt jobb som reser mycket har det så. Men polisen gjorde fel och nu har jag två pass med olika passnummer, precis som resten av familjen (fast de har ett svenskt och ett danskt). Vi kommer att ha ett ”huvudpass” var som vi normalt använder. De andra passen ligger gömda, tillsammans med valutareserven av EUR och USD, på ett väldigt svåråtkomligt ställe på bilen. Man behöver demontera en hel delar för att komma åt dem. De används endast i nödfall och efter noga övervägande.
   Lycka till på er resa och låt oss hålla kontakten!
   /Jörgen

   Gilla

   Svara
   1. Anonym

    Om allt fungerar så flyger vi till Kairo den 28/9 och bilen åker i morgon. beräknar vara i Angola i april. Lycka till Klas

    Gilla

   2. familjenmarken Inläggets författare

    Så spännande Klas!!! Kan vi följa er på något sätt? FB, blogg, resedagbok? Det är inte helt omöjligt att vi kommer att vara i Angola i april. Vi får hålla kontakten och försöka ses. Om inte annat kan vi säkert utbyta värdefulla tips. Reser ni hem från Angola? Hälsningar Ida

    Gilla

 3. Marten Sjoquist

  Hej Jorgen – vad heter Schweizisk systerorganisation till svenska motormännen som ni skaffade Carnet det Passage ifran? Haftig resa!!!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s