Malaria

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att över 220 miljoner människor globalt smittas av malaria varje år. Ungefär 780 000 dör, främst barn under fem år. Smittan är mest utbredd i Afrika söder om Sahara. Med andra ord dit vi är på väg.

Är jag rädd för malaria? Ja! Malaria är farligt, det dödar. 100 gånger har jag (och Jörgen) tänkt igenom vilken risk vi utsätter våra barn för genom att låta dem spendera större delen av ett år i världens malariatätaste områden. I vanlig ordning angriper jag mina rädslor genom att uppsöka kunskap. Utrustad med kunskap garderar jag mig och familjen mot smittan på alla tänkbara sätt jag kan. Här kommer en kort sammanfattning om vad malaria är och hur man skyddar sig.

Malaria är en encellig parasit som tillhör släktet plasmodium. Parasiten överförs till människor via myggor. Inkubationstid, dvs tid från smitta till symptom, är oftast 7-30 dagar men kan vara helt upp till 12 månader. Symptomen påminner om influensa: feber och frossa, värk i kroppen, illamående.

Det finns inget vaccin mot malaria, men man kan göra mycket annat för att skydda sig.

Det viktigaste är att undvika att bli myggbiten:

 1. Undvik att resa under malariasäsongen (som ofta är kopplad till regnsäsongen).
 2. Malariamyggen biter mest i gryning och skymning och då ska man i möjligaste mån vistas inne.
 3. Är man trots allt ute så ha skyddande kläder, dvs långa byxor, strumpor och långärmat.
 4. Myggmedel! Det finns effektiva alternativ som minskar bettfrekvensen avsevärt.
 5. Man ska ha myggnät över sängen och det ska vara impregnerat enligt WHO’s standard. Sover man i tält ska det säkras mot myggor, inga små hål där de kan slinka in får finnas!
 6. Det har nyligen börjat lanseras impregnerade kläder som skyddar mot myggbett. Jag är inte påläst ännu och vågar inte riktigt uttala mig, men det låter intressant.

Ovanstående punkter är de viktigaste och tål att skrivas igen: BLI INTE MYGGBITEN!

För att skydda sig ytterligare ska man äta malariaprofylax. Det finns flera alternativ tillgängliga och för oss lutar det åt Lariam för hela familjen. En tablett en gång i veckan. Vi vuxna har ätit medicinen förut och tolererar den väl. Barnen äter en 3-veckorskur i skrivande stund och än så länge (1 vecka kvar) har de inga biverkningar. Lariam ger ett bra, men inte 100%, skydd mot malaria.

För att testa för malaria tittar man på ett blodutstryk i mikroskop. Som alternativ finns det snabbtest för malaria och sådana har vi med oss. (TACK igen snälla Louise som importerat dessa från Sydafrika till oss!). Skulle testet vara positivt ska man uppsöka sjukvård och påbörja behandling så fort som möjligt. Det måste tilläggas att snabbtesten inte är helt tillförlitliga och vi kommer uppsöka sjukhus med en gång vid oklar feber vare sig testet är positivt eller negativt.

Mellan 75 och 140 svenskar insjuknar i malaria varje år. 2015 smittades 122 svenskar, samtliga blev smittade utomlands och de flesta av dem i Afrika. Jag har varit i kontakt med folkhälsomyndigheten och efterfrågat hur många av dessa som använt malariprofylax. 8 personer uppger att de har, 40 har inte svarat på frågan och 74 uppger att de inte har tagit profylax. Det är svårt att göra en riskkalkyl för att drabbas av malaria baserat på dessa siffror. Kanske kan man säga att mellan 8 och 48 svenskar drabbades av malaria 2015 trots att de ätit profylax? (detta gäller då hela världen, inte bara Afrika). Man borde såklart sätta detta i relation till hur många svenskar som reser till malariaområden årligen, några sådana siffror har jag inte.

Jag har stor respekt för malaria och det ska man ha.

4 tankar på “Malaria

 1. FREEDOMtravel

  Visst ska man ha respekt för malaria! Vi åt malariaprofylax innan vi åkte till Kenya och Tanzania (minns inte vilken sort). Peter gick i sömnen av medicinen (läskigt!) och fick byta till en annan sort. Sedan gick det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. familjenmarken Inläggets författare

   Sömnstörning/mardrömmar är en av de läskigare biverkningarna på just lariam. Tyvärr också en anledning att folk inte tar tabletter/slutar med dem. Bra att Peter i stället bytte sort👍 Vi är glada att barnen har klarat sig igenom 3 veckors medicinering nu utan att biverkningar😊

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: ”Wow! Men är det inte farligt?” | Familjen Markens Äventyr

 3. Pingback: Varför? | Familjen Markens Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s