Sommarstaden Karlskrona: 10 saker att göra för barn och vuxna

 

Förra veckan hade vi ett kärt återseende med Karlskrona. Denna vackra sommarpärla som är uppbyggd på 33 öar, var Sveriges soligaste stad 2015 och har världsarvsstatus sedan 1998. Det var roligt att vara turist i vår gamla hemstad och härmed sammanfattar jag nu vår 10-topplista på sommaraktiviteter för både stora och små (utan inbördes ordning):

1. HAVET

Om du har möjlighet att ta dig ut i skärgården med egen eller vänners båt så ta chansen! Vare sig det är segelbåt, motorbåt eller jolle så packa picknickkorgen och badkläderna och hitta din helt egen ö eller skär och spendera dagen där. Det finns flera möjligheter att hyra kajak, bl.a. http://karlskronakajak.se och http://www.verkokajak.se

Har du inte möjlighet att  upptäcka skärgården på egen hand så ta en tur med någon av skärgårdsbåtarna. Här kan du läsa mer om Skärgårdsbåtarna.

 

2. MARINMUSEET

Karlskrona Marinmuseet

På Marinmuseet kan du lära dig om den svenska marinens historia. Utställningen är anpassad för både barn och vuxna. Jag vill slå ett extra slag för galjonshallen och den nya ubåtshallen. Båtarna utanför museet är en del av utställningen och dem kan man besöka i högsäsongen. Även Stumholmen, ön där museet ligger, är värt ett besök i sig. Man kan bada, fika, och promenera i den vackra marina miljön.

Läs mer på: http://www.marinmuseum.se

 

3. KUNGSHOLMS FORT

Kungsholmen är ett gammalt militärt fort som ligger ute i Karlskrona skärgård. Ön är idag världens äldsta kontinuerligt befästa militäranläggning (över 300 år). Jörgen spenderade större delen av sin tid vid Amfibiebataljonen här. Minfartyget Karlskrona tar vid varje långseglats hem ett nytt träd som planteras i den vackra trädgården som har blivit känt för sina exotiska växter från världens alla hörn. På fortet finns en unik rundhamn. Där gifte vi oss 2012.

 

4 VARVET/ÖRLOGSTADEN

Karlskronas örlogsbas byggdes på 1600-talet i samband med att staden grundades och Karl XI anlade den nya huvudstationen för den svenska flottan. Även varvsverksamhet sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Sedan 1998 har delar av varvet varit på Unesco´s världarvslista. Gamla varvet är en populär turistattraktion där man med duktiga guidar kan få se Polhemsdockan och repslagarbanan som är Sveriges längsta trähus.

Glöm inte att ta med legitimation eftersom varvet fortfarande är ett militärt område.

http://www.orlogsstadenkarlskrona.se och http://www.repslagarna.se

 

 

5 STADSVANDRING I VÄRLDSARVET

Karlskrona är en av 14 svenska städer som har världsarvsstatus. Ta en promenad och titta på Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan på Stortorget. Glöm inte att lägga en slant i gubben rosenbomshatt när du passerar Amiralitetskyrkan. Strosa vidare från Trossö till Björkholmen, Ekholmen, Saltö, Brändaholm, Dragsö. Arkitekturen är i vacker harmoni med vattnet som omger staden. Det finns många restauranger att välja på när det är dags för paus. Nya skafferiet där vi lunchade förra helgen kan varmt rekommenderas.

 

6 BRYGGARBERGET

På en slingrig väg kör man upp på Bryggareberget, stadens högsta punkt. Här uppe finns vattentornet, en storslagen utsikt och ett café/lunchrestaurang (Cafe Utkiken).

Jag har Bryggarberget och en okänd taxichaufför att tacka för att jag växte upp i just Karlskrona. I mitten på 80-talet testjobbade min pappa nämligen på ett par orter i Sverige för att försöka hitta någonstans att slå sig ner med familjen. En snäll taxichaufför undrade om han hade bråttom, annars ville han gärna visa upp staden uppifrån bryggarberget. När min far såg skärgården och hur staden var uppbyggd på öar blev han helt såld och vi emigrerade hit från Köpenhamn!

http://www.utkikenkarlskrona.se

 

 

7. BADA OCH SOLA

Studentviken, Gräsvik, Hästö, Saltö, Dragsö, Stumholmen, Långö… Sandstränder, bryggor, eller klippor. Med eller utan hopptorn och kiosk. Fullt med folk eller helt ensamt. Ja det finns ett hav av badställen att välja på. För de som gillar vatten rutschkanor finns det ett mindre badland på barnens gård. Barnen fick ett besök dit i 3-och 6-års present av världens bästa moster Tove.

http://www.visitkarlskrona.se/sv/badplatser-i-karlskrona

http://www.barnensgard.se

 

 

8. ASPÖ

Aspö är en av Karlskronas bebodda öar som saknar broförbindelse. Man tar sig över med gratisfärjan som går året om från Centrala Karlskrona, 23 minuter tar det. Bilen är välkommen på båten men jag tycker att ön upplevs bäst på cykel eller till fots. Naturen är omväxlande med både hagar, skog, klippor och sandstränder. Missa inte Drottningaskär kastell från 1600-talet. Kolla in tidtabell för färjan här: http://www.trafikverket.se/aspoleden och mer informations om öns sevärdheter här: http://www.skargarden.net/aspo

 

9. BLEKINGE MUSEUM

Den åttafotade kalven! Alla som har gått i grundskolan i Karlskrona har stått klistrade framför montern på det uppstoppade och missbildade djuret. Kanske lite makabert men innan internet blev det inte bättre än så. Som barn var det också där jag lärde mig karva ull och ställde ut min första teckning. På museet kan du lära dig om det Blekingska kulturarvet, t.ex fiske och stenhuggeri. Mina barn tycker om museet, inte minst lekplatsen, Grevargrundet, lockar. Museet driver även Wämöparken som ligger lite utanför  centrum, också det värt ett besök.

Museet delar innergård med Grevargården där det finns god fika och en vacker trädgård.  På sommaren finns utebio på museigården.

 

10. GLASSEN

På min tid var det Glassiären på Stortorget som gällde. Glassarna är kända för sina nygräddade våfflor och ENORMA storlek. Man väljer nämligen inte en ”kula”, man väljer en ”smak”. Av döma av den långa kön när vi passerade glassiären med Dragsötåget är glasstället fortfarande populärt! Sedan vi flyttade från staden har det tillkommit ännu ett populärt glasställe, Glassbussen på Fisketorget.

Adress: Glassiären Stortorget 4 och Karlskrona Glass Fisketorget.

Karlskrona glass fisketorget

Karlskrona Glass Fisktorget. I bakgrunden ses hotell Scandic. 

Härmed avslutas veckans Karlskrona-tema. Ni kan läsa de tidigare inläggen här:

Kvällsdopp och barndomsnostalgi          En rundtur i Karlskrona skärgård                        Dragsö Camping                                            Premiär på svensk campingplats

Här finns flera fina Karlskronatips från bloggaren Annika på resfredag.se: http://resfredag.se/att-gora-i-karlskrona/

3 tankar på “Sommarstaden Karlskrona: 10 saker att göra för barn och vuxna

  1. Pingback: Att göra i Karlskrona - RESFREDAG.SE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s