Overlanding

”Overlanding” är ett ord som officielt inte finns på svenska (ännu). Med det sagt så används ordet väldigt flitigt av alla oss som sysslar med overlanding. Vad exakt innebär ordet då?

Betydelse av det engelska ordet enligt wikipedia:

overlanding is self-reliant overland travel to remote destinations where the journey is the principal goal. Typically, but not exclusively, it is accomplished with mechanized off-road capable transport (from bicycles to trucks) where the principal form of lodging is camping, often lasting for extended lengths of time (months to years) and spanning international boundaries” 

Fritt översatt: att resa över land till avlägsna platser med fordon (cykel, motorcykel, bil, tåg, lastbil). Resan, och inte destinationen, är oftast det primära målet. Huvudsakliga boendet är camping. Ofta reser man länge (månader till år) och korsar internationella gränser.  I kontrast syftar en expedition oftast på målet.

En klassisk rutt för overlanders är Kap till Kairo. En annan är Transsibiriska järnvägen genom Ryssland och Kina. ”The Silk Road”, som förbinder Medelhavet med Persien och Kina, är en tredje välkänd rutt. I Australien och Sydafrika finns det en marknad för att tillverka och sälja diverse prylar till overlanders. Allt från bildelar till campingutrustning.

Den Västafrikanska rutten som vi ska köra har länge varit svårframkomlig, mycket pga Angola som inte välkomnat turister och omöjliggjort genomresa. Inbördeskriget i Angola slutade 2002 och lämnade landet halvt i ruiner och först för några år sedan började turismen växa. Det var tidigare svårt att få visum (sovjet-style med personlig inbjudan osv.). Det är vår förhoppning att vi nu ska lyckas ta oss in i Angola. Ryktet säger att visum går att skaffa i Accra, Ghanas huvudstad, så det är vår nuvarande plan!

Att overlanda längs den Västafrikanska kusten är alltså relativt nytt. Vi har letat efter andra svenskar som kört rutten, de förefaller vara få. Barnfamiljer har vi inte hittat alls. Kanske kommer våra barn bli de yngsta svenskar som overlandar den Västafrikanska rutten!?  Om någon känner till någon är ni varmt välkomna att kontakta oss, vore superkul att få historier, tips och trix!

6 tankar på “Overlanding

 1. Pingback: Taktält med många användningsområden | Familjen Markens Äventyr

  1. familjenmarken Inläggets författare

   Läste en artikel om henne i våras i samband med att hon begav sig iväg med roddbåt till Alaska. Tyvärr verkar hemsidan inte funka😕 Vi vill jätte gärna ha kontakt med så många som möjligt som har rest i Västafrika så stort tack för tipset👍

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Intervjuer | Familjen Markens Äventyr

 3. Pingback: Vem fick idéen till resan? | Familjen Markens Äventyr

 4. Pingback: Dag 5 -Alperna | Familjen Markens Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s